Mikro 16 megás szenzor a Samsungtól

Samsung 16 megapixeles képérzékelő 1,0 μm-es képpontokkal

A jól ismert Samsung márka vezető gyártónak számít a CMOS érzékelők terén is. A most bejelentett új szenzor egy 16 megapixeles, mindössze 1,0 μm-es érzékelő-pontokat tartalmazó, elsősorban mobil eszközökbe fejlesztett képalkotó.

Az új Samsung érzékelő, az S5K3P3, kihasználja a vállalat saját ISOCELL technológiáját, amely lehetővé teszi a nagy teljesítmény elérését az 1,0 μm pixeles méret ellenére. Ez a kis méret minimálisra csökkenti a szenzor teljes szükséges méretét, így ideális megoldást kínál a manapság egyre vékonyabb mobil eszközökhöz.

„Mint egy divatdiktátor a mobil képérzékelő üzleti körökben, örülünk, hogy mi lehetünk az elsők akik elkészíthetik a legfejlettebb 1,0 μm képpontos érzékelőt, amely pompásan megfelel a nagy felbontású és vékony kialakítású követelményeknek a mobileszközök piacán.” – mondta Kyushik Hong a cég alelnöke és az S.LSI Marketing Samsung Electronics vezetője.

Az új érzékelőnek köszönhetően mintegy 20%-kal csökkenthető a képalkotó elektronika teljes magassága. Ez lehetővé teszi, hogy 5 mm-nél kisebb méretben készüljön el, ami a mobileszköz kialakításának során feleslegessé teszi a kameramodul kiemelését. Mindezek ellenére a felbontás nem csökken.

Kiemelendő még, hogy a Samsung ISOCELL technológiája révén a képérzékelő képminősége jelentősen javul. Az ISOCELL ugyanis csökkenti a szomszédos képpontok közötti színelhajlásokat. Ennek következtében nő a fényérzékenység és a színhűség még gyenge fényviszonyok között is.