Videót is küldtek a Ryugu felszínéről a Hajabusza-2 kutatórobotjai

Videót is küldtek a Ryugu felszínéről a Hajabusza-2 kutatórobotjai

A már ezelőtt közzétett fotók mellett egy tizenöt filmkockából álló videofelvételt is küldtek a Ryugu kisbolygó felszínéről a Hajabusza-2 kutatórobotjai, úgynevezett roverei.

A japán űrügynökség (Jaxa) közlése alapján a rovereket szeptember 21-én bocsátotta le az aszteroida felszínére a Hajabusza-2 űrszonda, amely 3,5 éven keresztül tartó utazás után júniusban jutott el a Földtől csaknem 280 millió kilométer távolságban található Ryuguig – írta a The Guardian című brit napilap honlapja.

A misszió hivatalos Twitter-oldalán (twitter.com/haya2e_jaxa) elérhető képeken jól látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított, néhol viszont aránylag egyenletes felszíne.

A Jaxa közétette azonkívül a Ryugu felszínéről hozott létre korábbi legnagyobb felbontású fotókat is, amelyeket az űrszonda fedélzeti kamerája kreált a roverek kiengedését megelőzően.

A Hajabusza-2 múlt pénteken nagyjából 60 méteres magasságba ereszkedett a Ryugu fölé, hogy kiengedje a robotokat. A két műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról és megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére.

Az egykilós robotok ugrálva változtatnak helyet a Ryugu alacsony gravitációját kihasználva. Akár 15 méter magasra is képesek mindent összevetve emelkedni, és 15 percig tudnak a levegőben maradni.

Októberben a Hayabusza-2 egy apró krátert fog vájni az aszteroida felszínén, hogy mintákat gyűjthessen az évezredek óta érintetlen – vagyis a szelektől és sugárzástól megkímélt – anyagokból. A csillagászok alapján a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, mindent összevetve feltételezéseik alapján olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak.

A misszió 2014 decemberében indult, és az elképzelések alapján 2019 decemberében zárul, mikor is a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal közösen.

(https://www.theguardian.com/world/2018/sep/28/hayabusa2-japanese-robots-send-back-first-video-from-asteroid-280-million-km-away)

mti