Ezáltal étkezhetünk egészségesen akkor is, ha állandóan rohanunk

Ezáltal étkezhetünk egészségesen akkor is, ha állandóan rohanunk

A rohanó hétköznapokban az egészséges táplálkozás simán háttérbe szorulhat, hiába fogadtuk meg az év elején, hogy jobban odafigyelünk az étkezéseinkre. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tápanyagdús, változatos étrend kialakítása mindennapos főzéssel és bevásárlással, a konyhában töltött hosszú órákkal és nagy áldozatokkal jár – holott egy-két szolid tippet betartva, az ennivalók tudatos tervezésével és tárolásával már sokat tehetünk az egészségünkért.

15 perc tervezés az egész hétre

Ha tudjuk, hogy a hétköznapjaink sűrűek lesznek, gondolkodjunk előre – írjuk össze szombat reggel, mindössze 15 perc időráfordítással, a következő hét minden étkezését, és az azokhoz létfontosságú alapanyagokat. A bevásárlást mindent összevetve már céltudatosan tervezhetjük meg, mindemellett mindezt már több felületen online, kényelmesen is elintézhetjük – egy este összeállított listát példaként akár már másnap reggelre, egy megadott időpontra is megkaphatunk. Mivel az elkészített ennivalók 4 napig fogyaszthatók biztonságosan, jelöljünk ki a hét két napjára – példaként vasárnap és csütörtök estére – egy-egy idősávot – ha szélsebes recepteket választunk, akár 1-1 óra is elegendő lehet –, mikor is az ételeket elő- azonkívül elkészítjük. Ezáltal a hétköznapokon még csak gondolkodnunk sem kell ezt követően azon, mikor és mit fogyasszunk.

Dobozoljunk okosan!

Ha légmentesen lezárt dobozokban, biztonságosan tároljuk a heti menüt, folyamatosan ízletes és friss ételeket fogyaszthatunk. Sose helyezzük példaként a frissen elkészült, forró ételeket a hűtőbe: ez egyrészt a szerkezetnek sem tesz jót, tudniillik extra energiával kell visszahűtenie a belső teret. Márpedig a hűtő hőmérsékletingadozása az ennivalók minőségének legnagyobb ellensége – így is kaphatók már olyan hűtőszekrények – példaként a LINEARCooling technológiával ellátott tárgyak –, amelyekben normál használat mellett garantált a 0,5 C alatti hőmérsékletingadozás.

Másrészt, ha legalább 30 percig hagyjuk kihűlni a dobozok tartalmát, és csak aztán helyezzük azokra a fedőt, elkerülhetjük, hogy a lecsapódó pára nedvessé, és ezáltal romlandóbbá tegye az ételeinket. Jelentős ellenben, hogy ne essünk át a ló túloldalára: egy óránál tovább semmiképp se hagyjuk szobahőmérsékleten az elkészült ételt.

Használjuk okosan az alapanyagokat

Ha hétköznap nem szeretnénk foglalkozni a főzéssel, nem ajánlatos olyan ételeket választanunk, amelyek 1-2 napon belül megromlanak – ha ugyan, azokat időzítsük a hét elejére. Az állati eredetű alapanyagokból készült fogásokat – azaz, amelyek tejet, húst vagy tojást tartalmaznak – időzítsük a hét elejére, a növényi alapúakat mindazonáltal a hét végére. Hamar megtanulhatjuk, hogy milyen zöldségek állnak el tovább a hűtőben: a szeletelt paradicsomot példaként koktélparadicsomra, a salátát friss bébispenótra cserélhetjük.

Tároljuk megfelelően az táplálékokat

Ha minél kevesebb bevásárlással szeretnénk minden nap friss ételeket fogyasztani, tanácsos ismernünk a hűtőnket. Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé kevesebb lesz a hőmérséklet, azaz az eszköz felső polcain van a legkevésbé hideg, alul mindazonáltal a leghidegebb. A húst és a halat helyezzük a legalsó polcon, a tejtermékeket a középső polcokon, a zöldségeket mindazonáltal a legmagasabb páratartalmú rekeszben célravezető elhelyezni. A legfrissebb hűtőkben – példaként az LG NatureFRESH jelzésű készülékeiben – már az alsó tárolórekeszek páratartalmát is ahhoz mérten állíthatjuk be, hogy zöldség vagy gyümölcs kapott bennük helyet.

Hogy ételeink a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak legyenek, a hűtő hőmérsékletét állítsuk 4 C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra. Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak megromolhatnak, a túl hideg környezetben ellenben a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba helyeztük őket.

Az sem mindegy, hogyan használjuk a hűtőajtó rekeszeit: ha hajlamosak vagyunk a joghurtokat és a tojást a hűtőajtóban elhelyezni, célszerű tudnunk, hogy itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Ha gyakran használjuk sebesen romló készítmények tárolására a hűtőajtót, célravezető DoorCooling+ technológiájú hűtőt választanunk, amely külön hideg levegőt juttat az bejárat rekeszeibe az egyenletes hőmérsékletért.

Meghatározó, hogy a hűtőszekrényünk akkor működik megfelelően, ha a hideg levegőnek van helye egyenletesen áramlani az áruk közt – ennek köszönhetően nem ajánlott egymásra halmozni azokat.