Már kilencedik éve a BMW Manufacturing az Egyesült Államok legnagyobb autóipari exportőre

Már kilencedik éve a BMW Manufacturing az Egyesült Államok legnagyobb autóipari exportőre

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által közzétett adatok alapján a BMW Manufacturing az egymást követő kilencedik évben vezeti az állam legnagyobb autóipari exportőreinek listáját az export értéke alapján. A dél-karolinai üzem 2022-ben 227 029 darab Sports Activity Vehicle (SAV) és Sports Activity Coupé (SAC) modellt exportált, közel 9,6 milliárd dollár értékben.

A spartanburgi üzemben konstruált BMW modelleket elsődlegesen Charleston kikötőjén át exportálták – több mint 182 000 darabot –, de öt újabb, délkeleten elhelyezkedő kikötőt is bevontak a folyamatba. Vasúton ezen felül több mint 17 000 BMW modell hagyta el az országot.

A BMW Manufacturing legnagyobb exportpiaca 2022-ben Németország volt: az exportált modellek 15,5%-a került a bajor prémiumgyártó anyagországába, 13,5% Kínába, 12,8% Dél-Koreába, 7,5% Kanadába és 5,6% Nagy-Britanniába.

„A szabad kereskedelem és a nyitott piacok elősegítik a növekedést és a fejlődést. A BMW Dél-Karolinában elért eredménye kifogástalan példa erre” – nyilatkozta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának termelésért felelős tagja. „Büszke vagyok a spartanburgi üzem töretlen teljesítményére, amely hozzájárul a BMW Group sikeréhez.”

„Az ügyfeleink a világban mindenfelé még mindig a Dél-Karolinában konstruált, prémium minőségű BMW modelleket keresik. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt már kilenc egymást követő évben exportérték tekintetében örökösen a legnagyobb autóipari exportőrök vagyunk az országban” – tette hozzá Dr. Robert Engelhorn, a BMW Manufacturing elnök-vezérigazgatója. „Sikereinket a spartanburgi gyárban dolgozó, magasan képesített és elkötelezett munkaerőnek köszönhetjük. Az elért eredmények rettentően jelentősek, és minden kétséget kizáróan megerősítik a BMW szűnni nem akaró elkötelezettségét Dél-Karolina és az Egyesült Államok irányában.”

A spartanburgi üzem csapata 2022-ben 416 301 darab SAV és SAC modellt előállított, ami az üzem történetében a második legmagasabb éves gyártási darabszám. 2022-ben 69 200 plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt elektromos modell gördült le a szerelőszalagról, ami az üzem egész volumenének 16,6 százalékát jelenti. A spartanburgi üzemben készített X modellek az Egyesült Államokban múlt évben eladott BMW modellek valamivel több mint 60 százalékát tették ki. Áprilistól kezdődően az üzemben megkezdődik a 2024-es modellévű BMW X5 és BMW X6 gyártása.

Az év legnélkülözhetetlenebb eseménye a BMW Group Egyesült Államokra vonatkozó elektromobilitási tervének meghirdetése volt: októberben a BMW Group igazgatótanácsának elnöke, Oliver Zipse 1,7 milliárd dollár értékű beruházást hozott nyilvánosságra, amelyből 1 milliárd dollár a tisztán elektromos modellek gyártásának előkészítésére, 700 millió dollár ugyanakkor egy nagyfeszültségű akkumulátor-összeszerelő üzem építésére irányul a dél-karolinai Woodruffban. A BMW Group 2030-ig legkevesebb hat tisztán elektromos meghajtású modell gyártását fogja megkezdeni az Egyesült Államokban.

1992 óta a BMW Group közel 12,4 milliárd dollár értékű beruházással támogatta dél-karolinai tevékenységét. A BMW Manufacturing a BMW Group legnagyobb üzeme a világon, naponta több mint 1 500 járművet készít. Az üzem kardinális része a BMW átfogó termelési hálózatának, és kulcsfontosságú szerepet játszik a SAV és SAC modellek iránt az Egyesült Államokban és a világban mindenfelé mutatkozó nagymértékű kereslet kielégítésében. A konstruált modellek csaknem 60 százalékát exportra bocsátják és azokat a Föld hozzávetőleg 120 piacára szállítják. Ezzel a BMW már a kilencedik egymást követő évben exportérték tekintetében az Egyesült Államok legnagyobb autóipari exportőre. A modellportfólió élén hat BMW X modell, öt BMW X modellcsaládba tartozó M modell és három plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt elektromos X modell felfedezhető. Az üzem több mint 11 000 embert foglalkoztat, akik minden évben csaknem 450 000 BMW modellt állítanak elő.