Iskolapadból a feltalálók műhelyébe

Iskolapadból a feltalálók műhelyébe

Február 20-ig jelentkezhetnek a csapatok a Samsung és az EdisonKids harmadik alkalommal induló Megoldások a holnapért kihívására. A tanulók és oktatóik fenntarthatóság, a jövő oktatása és közösség kategóriában hozhatnak előremutató ötleteket, amellyel a 21. század problémáit orvosolnák. A program megkülönböztetett célja, hogy a jelentkezők neves mesterekkel szövetségben gondolkodjanak, dolgozzanak és fejlődjenek egy igazán inspiráló alkotóműhelyben. A leginkább előremutató ötletet prezentáló tanulók, tetejébe oktatóik és iskolájuk 6 millió forint összértékben nyerhetnek Samsung gépezeteket.

Miként változik az tanítás az későbbi évtizedekben, hogyan marad élhető a környezetünk és mit jelent a gyakorlatban a megújuló energiafelhasználás? Hogyan használhatjuk ki a sokszínűség erejét és miért létfontosságú egymás elfogadása? Az EdisonKids és a Samsung idén ismételten azon fiatalok jelentkezését várja, akik a 21. század égető problémáira válaszul nemcsak különleges, hanem egyben kivitelezhető ötleteken gondolkoznak. A kihívásra 12 és 18 év közti tanulók 2-6 fős csapatot alkotva egy tanáruk bevonásával február 20-ig jelentkezhetnek. A nevezéshez nincs másra szükség, mint az EdisonKids weboldalán kitölteni a jelentkezési űrlapot, sőt még egy 2 perces bemutatkozó videóban kifejteni a jövőformáló javaslatot. A részletes információk mellett hasznos tanácsok is elérhetők a program weboldalán, ahhoz, hogy a tanulók igazán meggyőző videót készítsenek. A jövő feltalálói a Megoldások a holnapért program keretében például fenntarthatósági szakértővel és befektetővel is egyesült erővel gondolkodhatnak az álomprojektjük megvalósításán.

Az elmúlt évek ismeretei alapján korszerűsített programban a zsűri által kiválasztott ötven csapat egy online közösségi tanulási platformon csatlakozhat az modernizált workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk alatt is alkalmazni tudnak. Szerfelett lényeges a csapatokat kísérő EdisonTanárok funkciója, ők mentorációs és facilitációs képzéseken is részt vehetnek a verseny ideje alatt. Az ötven csapatból nyolc juthat ezt követően a középdöntőbe, ők újabb képzéseken dolgozhatnak szakmai és Samsung mentorok hozzájárulásával.

A nevezőket Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is támogatja abban, hogy elinduljanak a jövőtervezés útján. A kihívás fővédnöke és a zsűri elnöke Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. Mellette olyan mesterek vesznek részt a programban, mint Balogh Petya startupper, Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Dóczi Attila kommunikációs szakértő, Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyermekekért megálmodója, Hódsági János, a Milestone Institute termékfejlesztési igazgatója, Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány üzletfejlesztési vezetője, Stumpf Kata, a Konnekt Egyesület társalapítója, Tomaj Zsófia, a Future Potato alapítója és Wettstein Albert a Munch társalapítója. Az Edisonplatform vezetője, Veres Rita és Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke idén is csatlakozik a zsűrihez.

A jelentkezéshez sokat segíthet a tavalyi nyertesek ötleteinek megismerése is. 2022-ben a GITegylet, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumból ért fel a dobogó legfelső fokára, a használt eszközök újrahasznosítását elősegítő piactér koncepciójával. Mellettük az Amper és Éta, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium csapatának komposztáláskor keletkező hő és energiafelhasználási terve, emellett a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Gimnázium BOND csapatának szexuális edukációt reformáló elgondolása nyerte el leginkább a zsűri tetszését.