1. és 2. helyezést értek el a Bosch ablaktörlőlapátjai az ADAC tesztjén

1. és 2. helyezést értek el a Bosch ablaktörlőlapátjai az ADAC tesztjén

Az ADAC idei terméktesztjén az 1-től 6-ig terjedő skálán – ahol 1 a legjobb eredmény – kapott 2,0 pont „sima” győzelmet hozott a Bosch Aerotwin Multi-Clip szerkezet nélküli (flat blade) ablaktörlőlapátnak. Összesen 2,2 pontos végeredménnyel a második helyen végzett a Bosch egy másik ablaktörlője, a Twin Spoiler hagyományos lapát. A Német Autóklub (ADAC – Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) különböző gyártók összesen nyolc ablaktörlőlapátját tesztelte. Ezek mindegyike használható a VW Golf IV autótípushoz. Közülük négy volt a hagyományos ablaktörlő, négy pedig a korszerű, szerkezet nélküli (flat blade) kategóriát képviselte. A tesztelt nyolc lapát közül csak három kapott „jó” minősítést.

Minden tesztkategóriában a Bosch ablaktörlőlapátjai érték el a legjobb eredményeket

A végeredményen belül 90 százalékos súllyal szereplő törlésminőség jelentette a legfőbb tesztkövetelményt. Az ablaktörlőlapátokat először eredeti állapotukban, majd 150 000 törlési ciklus után, mesterséges napfény melletti és folyamatos – egyrészt plusz 20°C, másrészt mínusz 10°C hőmérsékleten végzett – használattal tesztelték. A tesztgyőztes Bosch Aerotwin Multi-Clip csaknem minden tesztkategóriában a legjobb eredményt érte el. Csak a mesterséges napfény és a folyamatos használat esetén szerzett nála jobb eredményt a második helyezett Bosch ablaktörlőlapát, a Bosch Twin Spoiler. Ráadásul az Aerotwin volt az egyetlen ablaktörlőlapát, amelyik szimulált téli üzemi viszonyok mellett is „jó” minősítést tudott szerezni.

Optimális ablaktörlés kiváló minőségű anyagok kombinációjával

A Bosch Aerotwin kiváló törlési eredményét a szélvédő profiljához tökéletesen illeszkedő, testre szabott Evodium feszítőszálnak köszönheti. Ez egyenletes felületi nyomóerőt garantál és ezáltal tökéletes törlési teljesítményt biztosít a szélvédő minden pontján. Aerodinamikai kialakításának köszönhetően az ablaktörlőlapát még nagyobb sebességnél sem emelkedik fel, és kisebb szélzajt okoz. A Twin kétkomponensű törlőgumiját egy rugalmas hátoldal, egy kopásálló törlőél és egy könnyedén csúszó bevonat gondosan összedolgozott együttese alkotja. Ennek a kialakításnak köszönhetően az ablaktörlőlapát rendkívül rugalmas és ennek következtében kiváló törlési teljesítményre képes hidegben és melegben egyaránt, továbbá az ózon hatásainak kitett állapotban is. A Bosch Twin Spoiler esetében a különlegesen robusztus és korrózióálló, teljesen fémből készült vázszerkezet teszi az időjárási viszonyoktól függetlenné az ablaktörlőlapátot. A törlőgumi két anyag egyesítésével készül: a gumihát sima és egyenletes működést biztosít, a különösen kemény törlőél pedig az alapos törlést kismértékű kopással ötvözi.

A Bosch univerzális adapterével könnyen felszerelhető

Az ADAC tesztje során a fennmaradó tíz százalékot a kidolgozás minősége, a felszerelés során lehetséges sérülések kockázata és az összeszerelési útmutató érthetősége jelentette. A Bosch mindkét ablaktörlőlapátja kiváló eredményeket ért el ezekben a kategóriákban is. A gyors és könnyű felszerelhetőség érdekében a Twin Spoiler ablaktörlőlapát tartozéka egy előszerelt Quick-Clip univerzális adapter. Az Aerotwin ablaktörlőlapátnál is tartozék a már beszerelt Multi-Clip univerzális adapter. Ez pontosan illeszkedik az európai piacon forgalmazott főbb személygépkocsi típusokon alkalmazott ablaktörlőkarokhoz. A csomagolás hátoldalán levő QR-kóddal az autósok a gyors felszerelést segítő videókat tölthetnek le okostelefonjukra.

(forrás: Bosch)