1956-os szoboravatás Washingtonban

1956-os Pesti srác szoboravatás Washingtonban

Az amerikai fővárosban felszentelték az ’56-os forradalmat jelképező Pesti srác szobrot, ezt követően a Redskins-stadionban köszöntötték a Gogolák-testvéreket.

A budapesti Corvin-köz után már az amerikai fővárosban is áll az ’56-os forradalomban harcoló Pesti srác szobor. Az alkotás Juha Richárd debreceni művész munkája, azé a művészé, aki például Mindszenty bíboros mellszobrát alkotta a Terror Háza Múzeumban, azonfelül Mansfeld Péter, Salkaházi Sára, Kodály Zoltán mellszobrait Debrecenben. Az ő tehetségét dicséri a nyíradonyi Trianon-emlékmű és Konrad Adenauer szobra Budapesten. A washingtoni szobrot a magyar nagykövetség korszerű bejáratával szemben adták át, hangulatos számú érdeklődő jelenlétében.

Beszédet mondott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Horváth János, volt kisgazda politikus, aki 1956 után amerikai felsőfokú intézményekben tanított, ezt követően 2003 és 2014 közt a magyar országgyűlés korelnöke volt. Avatóbeszédet mondott Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni és Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki magyarul köszöntötte a vendégeket.

Beszédében Seszták Miklós 1956-ra idézte fel, a forradalmat és szabadságharcot méltatta, s fontosnak nevezte, hogy az ifjabb nemzedékek is tisztában legyenek a magyar történelem e jeles és történelemformáló eseménysorozatával. Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke jobbára privát emlékeket idézett fel, azt mondta el, hogy lelkész édesapját ’56-ban bebörtönözték. Kitért arra, hogy a magyarokat az amerikaiakkal éppen a szabadság szeretete és a szabadságért való küzdeni tudás köti össze. Szintén perszonális emlékeket idézett Horváth János is, aki az 1945 utáni koalíciós korban a kommunista börtönöket is megszenvedte.

A felszólalók, ezt követően őket követően az amerikai magyar szervezetek, klubok és cserkészcsapatok képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a szobornál.

Az ünnepségen jelen volt Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója is, aki közölte: végtelen örömmel tölti el, hogy végre Washingtonban is van emlékműve az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak. Jelképesnek tartja, hogy éppen a korszerű nagykövetség épületénél kapott helyet. „Ezzel mintha lezárult volna egy fázis a magyar diplomácia történetében is, és az 1956-os alapokon 1990-ben újrakezdett, modern tartalommal bővült magyar-amerikai viszony is korszerű lendületet kaphat” – nyilatkozott a miniszterelnöki főtanácsadó.

Megyesy Jenő hozta Washingtonba Orbán Viktor köszöntő levelét is, amelyet a kormányfő a két Gogolák-testvérnek címzett. A napjainkban már hetvenes éveikben járó Gogolák-fivérek is 1956-ban kényszerültek elhagyni az óhazát, s az Egyesült Államokban az amerikai foci sztárjai lettek. „Nemzetközileg szólnak legendák a magyar találékonyságról, de valószínűleg az Újvilágban terjedt el leginkább az a vélemény, hogy saját észjárásunk és leleményünk kiemel bennünket a többi nemzet elemei közül. Mindannyiunkat megelégedéssel tölt el, amikor magyar sikerekről hallunk” – olvasható a két testvérnek írt két levélben, ahol a magyar kormányfő nyomatékosította a köszönetet azért, hogy a két sportoló „tovább éltette a magyar találékonyság legendáját”.

A Gogolák-testvéreket vasárnap délután, a Washington melletti Redskins-stadionban, a meccs szünetében köszöntötték amerikaiak és magyarok ugyancsak. Seszták Miklós miniszter nyújtotta át a kormányfő levelét.

A fivérek életéről fejlesztett „Jegy a szabadsághoz” című dokumentumfilmet kedden vetítik a magyar nagykövetségen.

Vasárnap este az megnyerő washingtoni Mellon auditóriumban kihirdették az év elején indult gyermekrajz-pályázat eredményeit, s bemutató nyílt magyar amerikaiak által felajánlott 1956-os emléktárgyakból.

Az ’56-os rendezvénysorozat Washingtonban hétfőn egy kongresszusi tárlat megnyitójával folytatódik: a törvényhozás épületében mivel az ’56-os forradalom történetéről nyílik bemutató.

mti