5 tipp a 100%-ban elektromos gépkocsival történő nyaraláshoz

5 tipp a 100%-ban elektromos gépkocsival történő nyaraláshoz

Mivel az emberek leggyakrabban augusztus elején utaznak nyári szabadságra, sokan teljesen elektromos gépjárművel indulnak útnak. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) alapján az elektromos járművek piaci részesedése 2022 első negyedévében gyakorlatilag megduplázódott az Európai Unióban az előző év azonos időszakához képest. Így a Seat S. A. egyik szakértője 5 tanácsot arra, hogy az idén nyári hónapokban hogyan utazzon elektromos gépjárművel.

1. Tervezze meg az utazását. Kardinális, hogy előre felkészüljön, és figyelje az érintett útvonalakat, és jegyezze fel, hol vannak a töltőállomások. „Úgy válasszon ki néhányat a lehetséges megállók közül, hogy figyelembe veszi a vezető pihenési szükségleteit és a gépjármű töltési igényeit is” – ajánlja Josep Bons, a Seat S. A. elektromos és elektronikus fejlesztési részlegének vezetője. „Jobb, ha több töltőállomást választunk ki előre, arra az esetre, ha az első töltési hely foglalt volna, vagy nem üzemelne.”

2. Készítse fel jól a gépkocsiját. Az elektromos gépkocsi légkondicionáló rendszere az akkumulátorból fogyasztja az energiát, ami azt jelenti, hogy a gépjármű légkondicionálójának megfelelő kezelése hosszabb hatótávolságot nyújthat. Ennek okán a járműben állandóan 22 Cº-os hőmérsékletet kell fenntartani. Indulás előtt célszerű pár percre lehúzni az ablakokat, hogy kiszellőztesse a gépjárműt. Az utazás esetén az ablakok zárva tartása optimalizálja a hatótávolságot, mert jobb aerodinamikai teljesítményt nyújt. „Indulás előtt húzza fel az ablakokat, és szakaszosan kapcsolja be a légkondicionálót, amíg el nem éri a 22 C-ot”- mondja a mérnök. „Ez a tipp nyújt támogatást megőrizni az aksi hatékonyságát az utazás esetén”- fejti ki.

3. Töltse fel teljesen az akkumulátort. Otthonról teljesen feltöltött akkukkal induljon el, az utazás esetén viszont ajánljuk, hogy a töltöttségi szint folyamatosan 30% és 80% közt legyen. „Ezzel időt takaríthat meg az töltőállomáson, mivel a töltés utolsó része a legidőigényesebb”- mondja Josep.

4. Vezessen eredményesen. A hatékony vezetés folyamatosan ajánlott a fenntartható vezetési hatás érdekében, de ez nyújt támogatást az áramforrás energiájának megőrzésében is. „Az előrelátás kulcskérdés”- mondja Josep, és hozzáteszi: „A gázpedál finomabb kezelése és a kemény fékezés elkerülése nyújt támogatást az aksi töltöttségének hosszabb ideig tartó fenntartásában.

5. Használja ki maximálisan a szabadidejét. Az aksi töltésének nem kell unalmasan telnie. Josep alapján „töltőtől függően a töltés akár 20 perc alatt is megvalósulhat, de a kisebb teljesítményű töltőkkel az akku feltöltése 6 – 8 órát is tarthat. A lényeg viszont az, hogy az elérhető maximumot hozza ki ebből az időből. A választott útvonaltól függően a töltés alatt időt szakíthat egy fagylaltra, városnézésre vagy barátokkal, családdal vagy útitársakkal való időtöltésre. Jó megoldás lehet az is, hogy éjszaka tölti fel az akkumulátort míg a megállóhely szállodájában pihen.