A Bosch a mesterséges intelligenciával és a hálózatba kapcsolt megoldásokkal az ember és a környezet védelmében

A Bosch a mesterséges intelligenciával és a hálózatba kapcsolt megoldásokkal az ember és a környezet védelmében

Az emberek egészsége és a bolygónk védelme érdekében a Bosch jó néhány AIoT-megoldást is alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a vállalatcsoport a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, MI) és a dolgok internete (IoT) által kínált lehetőségeket egyesíti, hogy technikai újdonságaival segítse az embert és a környezetet. „Az AIoT alkalmazásával növeljük az energiahatékonyságot és felvesszük a küzdelmet a koronavírussal szemben” – nyomatékosította Michael Bolle, a Bosch igazgatótanácsának tagja. „Az AIoT nagyon sok új lehetőséget szolgáltat, amelyeket már ebben a pillanatban is használunk, de az elkövetkezendő időszakokban újabb más területeken is szeretnénk alkalmazni. A „Fenntartható #LikeABosch” mottó jegyében a társaság a 2021-es CES virtuális technológiai tárlaton és vásáron újabb fenntartható megoldásokat tár a közönség elé az egészségvédelem, az otthon felhasználható alkalmatosságok és a mobilitás területén.

A Bosch újdonságai közt megjelenik a Föld első, a testen és a fülön viselhető okoseszközök részére fejlesztett, öntanuló, mesterségesintelligencia-alapú érzékelője, amellyel testre szabható az edzéskövetés. A mesterséges intelligencia ez esetben az érzékelőn fut, ezáltal edzés közben nincs szükség internetkapcsolatra, ez ugyanakkor növeli az energiahatékonyságot és az adatbiztonságot is. A vállalatcsoport ugyanakkor elénk tárja egy másik érzékelőjét is, amely például a levegő minőségét és a relatív páratartalmat is méri, vagyis megmutatja a levegő aeroszolkoncentrációját. Ez olyan adat, amely a koronavírus elleni küzdelem esetén különösen lényeges manapság.

Ugyancsak eredményesen segíthetik a vírus elleni küzdelmet a Bosch biztonsági kamerái, amelyek a mesterséges intelligenciának hála jó néhány ügyfélspecifikus alkalmazást ígérnek. Egy új kamerarendszer példaként integrált okos videóelemzéssel, érintés nélkül, anonim módon és mindössze fél fok eltéréssel méri a testhőmérsékletet. Ezek a kamerák a Bosch Security and Safety Things start-up vállalkozásának nyílt kameraplatformjához fejlesztett szoftveres megoldás támogatásával – az aktuális koronavírus-szabályozásnak megfelelően – ellenőrizni tudják az boltok eladóterében ugyanabban az időben tartózkodó személyek számát. Ezt a platformot – négy, ebben az esztendőben elismert Bosch-megoldás egyikeként – a 2021-es CES Innovációs Díjjal (2021 CES Innovation Award Honoree) is jutalmazták. Ugyancsak most mutatkozik be a cég új hordozható hemoglobinmérő eszköze, amely ujjszkenneléssel állapítja meg a vérszegénységet. Ez a konstrukció azokban a régiókban lehet különösen hasznos, ahol az orvosi ellátás gondot jelenthet. A mesterséges intelligenciával ellátott hemoglobin-monitor 30 másodpercen belül ad eredményt, laborvizsgálat és vérvétel nélkül.

A Bosch Vivalytic szerkezet koronavírus PCR-tesztje az egyik legjobb példa arra, hogyan támogatja az modernizált Bosch-technológia az egészségügyet. A gépezet szélsebes eredményt képes adni: a laboratóriumok, orvosi rendelők, idősotthonok és kórházak egyszerre akár öt mintát is kiértékelhetnek, – a modern műszaki megoldás ékes példájaként, a vállalatcsoport szlogenjének: „Életre tervezve”. A korszerűsített szoftvernek hála a gépezet mindössze 30 perc alatt megmutatja a koronavírus PCR-tesztjének pozitív eredményét. Az elemzőkészülékből és tesztkazettákból álló Vivalytic-rendszer a Bosch kutatás-fejlesztéssel munkálkodó mérnökeinek, a Bosch Healthcare Solutions szakértőinek és a Robert Bosch Kórház hosszú távú és isteni együttműködésének eredménye.

Fenntartható #LikeABosch – a Bosch a klímavédelem úttörője

Egy Németországban nemrég megjelent tanulmány alapján az AIoT nemcsak az egészség, hanem a klíma védelmét is támogathatja. Eszerint a mobilitás, a gyártás és az épülettechnológia szakterületeinek átfogó digitalizálása is nagymértékben segítheti az országot a Párizsi Klímaegyezményben rögzített károsanyag-kibocsátási célértékek csaknem 50 százalékos teljesítésében (forrás: Accenture).

A cél elérésében a Boschnak is kardinális funkciója van, amely az ez évi CES mottóját – „Fenntartható #LikeABosch”-t – a vállalati felelősségvállalás szerves részének tekinti. A #LikeABosch digitális imázskampány folytatása megmutatja, hogy a fenntartható portékák igénybevételével hogyan tehetünk még többet a klímavédelemért. A Bosch csoport ebben úttörő szerepet vállalt, mivel a számítások alapján mind a 400 telephelye az egész világon már 2020 óta szén-dioxid-semlegesen funkcionál. A Bosch ezáltal az első átfogó iparvállalat, amely már nem hagy szén-dioxid lábnyomot saját energiaelőállítása alatt. „Következő lépésként a Bosch a egész értékláncában, a beszerzéstől egészen a produktumok felhasználásáig figyelni fogja a károsanyag-kibocsátást” – fejtette ki Michael Bolle. Ennek értelmében a Bosch az első autóipari beszállítóként csatlakozott a Science-Based Targets kezdeményezéshez, azzal a konkrét céllal, hogy 2030-ig 15 százalékkal mérsékelje az upstream- és downstream kibocsátásokat. A Bosch klímavédelmi eredményeit külső szervezetek is elismerik, a nonprofit Carbon Disclosure Project (CDP) példaként már felvette „A-listájára” a vállalatot.

A múlt évben hozott létre Bosch Climate Solutions tanácsadó cégén át a Bosch csoport az éghajlatvédelmi intézkedések kapcsán más társaságokkal is megosztja tapasztalatait. A Bosch startup vállalkozása például a cég saját, felhőalapú energiaplatformját is forgalmazza, amely okos algoritmusokkal csökkenti a gépek energiafelhasználását, növelve a gyártási folyamatok hatékonyságát. A platformot már a Bosch több mint száz telephelyén alkalmazzák, hangsúlyos mértékben hozzájárulva a cég szén-dioxid kibocsátás törekvéseihez.

Digitális és fenntartható jövő- a Bosch vezető szerepet kíván betölteni az ipari gyártás esetén használt mesterségesintelligencia-alapú fejlesztésekben

„Minden területünkön vezető AIoT-vállalattá kívánunk válni” – hangoztatta Michael Bolle. Ennek a legszámottevőbb előfeltétele a mesterséges intelligenciába vetett bizalom megteremtése, azért, hogy javíthassuk az emberek életminőségét és klímabarát megoldásokat használhassunk. A Bosch csoport etikai határvonalakat húzott a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban. Belső etikai kódexet nyilatkozott meg, amelyiknek alapelve, hogy a mesterségesintelligencia-alapú döntéseket folyamatosan az emberek ellenőrzik.

A Bosch hálózatba kapcsolja épületgépészeti és mobilitási termékeit is, hogy növeljük a termelés energiahatékonyságát. A vállalatcsoport háztartások részére is ad olyan rendszert, amely hőszivattyúval és napelem-rendszerrel összekapcsolva akár 60 százalékos elektromosáram-megtakarítást nyújt. Az elektromos gépjárművek tulajdonosai mindazonáltal olyan mobilitásalapú szolgáltatásokat érnek el, akárcsak az „aksi a felhőben”, amely nagy tudású szoftverelemzés támogatásával akár 20 százalékkal is mérsékelheti az akkuk elhasználódását.

Az elektromossá formált hajtásrendszerek és az automatizált vezetés, ugyanakkor a személyre szabott és hálózatba kapcsolt szolgáltatások kombinációja a szoftveralkalmazásokat is bővíti. A járműszámítógépek központi szerepet töltenek be, erősítve a vállalatcsoport vezető szerepét a szoftveres elektronikai rendszerek területén. Az év elején 17 ezer munkatárssal kezdte meg tevékenységét a korszerű Cross-Domain Computing Solutions üzletág, amely a Bosch minden járművel kapcsolatos szakterület számítógépeinek, érzékelőinek és szabályzóegységeinek hardver- és szoftverfejlesztését összevonja. Ezzel kevesebb lesz a járműfejlesztés komplexitása, ezáltal a korszerű funkciók az elkövetkezendő időszakokban gyorsabban juthatnak el a felhasználókhoz.

Szakértelem a Hold felfedezéséhez -mesterséges intelligencia az űrkutatásban

A tavalyi CES-en a társaság elénk tárta az internacionális Űrállomás (ISS) részére hozott létre SoundSee mesterségesintelligencia-szenzorrendszerét, a modern fejlesztés ugyanakkor a Hold felszínén zajló kutatásokat támogatja. A NASA Tipping Point projektjében a Bosch az Astrobotic és a WiBotic vállalatokkal, illetve a Washingtoni Egyetemmel együttesen dolgozik egy olyan modern műszaki megoldás fejlesztésén, amely kisebb robotok Holdon történő üzemelését okos navigálással és vezeték nélküli töltéssel támogatja. A Bosch Pittsburghben és a Szilícium-völgyben dolgozó kutatói a mesterségesintelligencia-alapú, okos adatelemzés és a vezeték nélküli hálózati megoldások szakterületein szerzett tapasztalataikkal vesznek részt a projektben, és a projektben szerzett ismereteiket a Bosch „földi” AIoT-megoldásainak újabb fejlesztésében is használják ezután.

Mindez jól mutatja, hogy mennyi lehetőséget ad az AIoT és ebben a fenntarthatóságnak milyen lényeges funkciója van. „Csak azok a vállalkozások lehetnek sikeresek az elkövetkezendő időszakokban, amelyek már ma a fenntarthatóságra összpontosítanak és használják az AIoT-t” – nyomatékosította Michael Bolle, a Bosch igazgatótanácsának tagja.