A Festetics-kastélyt ábrázoló nulla eurós bankjegyeket nyomtatnak

A Festetics-kastélyt ábrázoló nulla eurós bankjegyeket nyomtatnak

A keszthelyi Festetics-kastélyt ábrázolja ezután a korszerű nulla eurós bankjegy, amit februártól lehet megvásárolni.

Fókás Andor Zalán rendezvényszervező a sajtó képviselőinek kijelentette, hogy a keszthelyi műemléképület Magyarország egyik leglátogatottabb kastélya. A nyári szezonban rekordot döntöttek: augusztusban 71 ezer látogatót fogadtak.

Varga Diana, az Euro Souvenir program munkatársa közölte még, hogy a projekt a turizmus támogatására alakult meg. Magyarországon az első Euro Souvenir – mely a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát ábrázolja – október elején jelent meg. Ősszel a Magyarország főbb nevezetességeit bemutató Visit Hungary bankjegyeket is kinyomtatták, amelyeken Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest, Eger és Hollókő látképét jelenítik meg. A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából négy állam – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – együttműködésével adtak ki nulla eurós bankjegyeket – hívta fel a figyelmet Varga Diana.

A következő esztendőben Benyovszky Móricot ábrázoló 0 eurós bankjegyet adnak ki, a jól ismert utazó Magyarország, Szlovákia és Lengyelország történelmében is nagymértékű funkciója játszott – jelezte.

Összegzésként elmonda, a projekt célja az idegenforgalom támogatása, a kulturális és történelmi emlékek népszerűsítése Európa országaiban, sőt még Európa kulturális örökségének megőrzése. Szeretnék, ha a lehető legtöbb magyar látnivaló és turisztikai színtér bekapcsolódna a programba.

A 0 eurós bankjegyek kibocsátásának koncepciója Franciaországból származik. Az emlékpénz 2015-ben, az Európai Központi Bank engedélyével, a Francia Nemzeti Bankkal együttműködésben alakult meg.

Az Euro Souvenir napjainkban már Európa 27 országában megtalálható.

A nulla eurós bankjegy a valódi Euro előállításához használt, 100 százalék pamutpapírból készül. Ugyanazokat a biztonsági elemeket – köztük a vízjel, a mikroírás, az illeszkedőjel, a hologramfólia, az UV-biztonsági elemek, a vakjel, a sorozatszám – magába foglalja, amelyeket a szokásos Euro.

Az Euro Souvenir a gyűjtők és a turisták részére is értékes ajándéktárgy, melynek ára az idő múlásával emelkedni fog: az egyes kiadások alacsonyabb sorozatszámú példányai akár száz százalékkal is növelhetik értéküket. Külföldön gyakori példa, hogy a gyűjtők egymás közt egyes darabokat akár 200 euróért értékesítenek, amíg az 1500 forintos (darabonkénti) eladási ár szigorúan őrzött – fejtette ki Varga Diana.

mti