A Francia Természettudományi Akadémia tagjává választották Karikó Katalint

A Francia Természettudományi Akadémia tagjává választották Karikó Katalint

A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des Sciences) tagjává választották Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alumnáját és kutatóprofesszorát – tájékoztatta a egyetemi intézmény a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a beiktatási ceremóniát, melyen a biokémikus mellett még tizenöt felfedező vált a akadémiai testület tagjává Párizsban. Az ünnepségen a korszerű akadémikusok székfoglaló előadást tartottak.

Az akadémia előző évben ősszel az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalinnak ítélte oda legrangosabb kitüntetését, a Grande Médaille-t.

A közlemény kitér arra is, Párizs adott otthont az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) öt egyetemet egyesítő szövetség éves csúcstalálkozójának. Az SZTE, tetejébe a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem, a Ludwig Maximilan Egyetem vezetői és munkatársaik, az trénerek és hallgatók képviselői megvitatták, hogy az EUGLOH milyen szerepet játszott a mindenre kiterjedő egészségügyi kihívásokra adott válaszadásban. A 2019-ben létrejött EUGLOH mérleget gyártott arról, hogy a szövetség mit jelentett eddig az érintett egyetemek polgárai részére; mit adott hozzá az képzési, akadémiai és innovációs célok megvalósításához. A párizsi találkozón vázolták tetejébe a modern tagokkal bővülő EUGLOH jövőképét.

mti