A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Minél nagyobb egy hím gorilla, annál erőteljesebben tudja verni a mellkasát, hogy jelezze a barátoknak és az ellenségnek, mennyire óriási – állapította meg egy új kutatás, amely a gorillák kommunikációját vizsgálta.

Mint a tanulmányban leírták: a mellkason való dobolás hatásossága – miképpen eddig is sejtették – az állat méretétől és erejétől függ.

A nőstények akkor dobolnak a mellkasukon, mikor felmérik a párjukat, a hímek pedig küzdelemre hívnak a mellkasdöngetéssel. A tudósok alapján a mellkas ütögetése lényeges kommunikációs szerkentyű a sűrű trópusi őserdőben, ahol élnek. A kifejlett ezüsthátú hím gorillák mellkasverését több mint egy kilométerre is meg lehet hallani.

Edward Wright, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet tudósa közölte: hosszú ideje vélik úgy, hogy a mellkason való dobolással akarják kifejezni a gorillák, milyen erősek és ezt a jelzést a hímeknek és nőstényeknek is küldik. A hímek felé ezzel jelzik: „figyelj, nagy vagyok és erős, ne kötekedj velem”, a nőstényeknek mindazonáltal azt üzenik: „nézd, milyen nagy és erős vagyok, engem választhatnál párodnak”.

Wright közölte még: kutatásukkal végre tényleg sikerült igazolni, hogy a mellkasveregetés elárulja, milyen nagy a gorilla, az ütés hangja egyértelmű jelet küld a testméretéről.

A gorillatársadalomban a csoportokat jellemzően egy hím és több nőstény alkotja. A nőstények mozoghatnak csoportok közt, a hímek versengenek a figyelmükért.

A hím gorilláknál jelentős a méret: a testméret megjósolja a csoportban betöltött rangot, a harci képességet és a szaporodás sikerét.

A hímek kiskoruktól gyakorolják a mellkasdöngetést, hogy felnőve alkalmazni tudják. A Scientific Reports folyóiratban közölt tanulmány alapján a nagyobb hím gorillák mélyebb hangot adnak ki, amikor mellüket döngetik. Ez kétségtelenül mutatja testméretüket, más szóval a hím gorillák nem tudják átverni riválisaikat.

A tudósok alapján a hangok a gorillák gégéje közelében elhelyezkedő légzsák méretétől függnek. Szerepük van a morgásban, a figyelmeztető hangok kiadásában és a nem vokális mellkasverésben is.

A kutatásból az is kiderült, hogy különbség van a mellkasra mért ütések tartama és száma közt, ami azt hivatott alátámasztani, hogy a mellkasverés alapján azonosítani lehet az egyes gorillákat.

A BBC News által ismertetett tanulmány alapján a szakemberek a ruandai Vulkán Nemzeti Parkban az ezüsthátú gorillákról készült fényképek és hangfelvételek alapján vonták le következtetéseiket. A fotókat használták a gorillák testméreteinek megállapítására: a lapockáik közti távolságot a hátuk szélességéből határozták meg.

A hangfelvételeket elemezve megmérték a mellkasdöngetés hosszát, az ütések számát és hangfrekvenciáját.

Vadon 2008-ban már mindössze csaknem 600 hegyi gorilla élt, de a természetvédelmi intézkedéseknek betudhatóan számuk onnantól már ezer fölé emelkedett.

A gorillák a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda természetvédelmi területein élnek. Még mindig veszélyeztetik őket az orvvadászok, a térségben fegyveres konfliktusai és az emberekről átterjedő betegségek.

mti