A gyapjas mamutot akarja életre kelteni egy amerikai genetikai társaság

A gyapjas mamutot akarja életre kelteni egy amerikai genetikai társaság

Hat éven belül megszülethet az első elefánt-mamut hibrid, ha sikerül egy amerikai genetikai társaság 15 millió dolláros (4,4 milliárd forintos) projektje.

A tudósok a The Guardianben ismertetett tudományos felmérés alapján igazság szerint elefánt-mamut hibridet akarnak létrehozni. A fantasztikus vállalkozásnak az adott lökést, hogy a Colossal biotudományi és genetikai társaság 15 millió dollárt invesztált a kutatásba. A Colossal két társalapítója, a tech- és szoftvervállalkozó Ben Lamm és George Church, a Harvard orvosi karának genetikaprofesszora, a génszerkesztés egyik úttörője.

A mamut 10 ezer évvel ezelőtt halt ki. A mestereket immáron nagyjából egy évtizede foglalkoztatja a gondolat, hogy megint megteremtsék az állatot, és visszatelepítsék a természetbe.

A tudósok most elsőként laboratóriumban mamut-DNS-t hordozó embriókat hoznak létre. A projektben a kihaláshoz közel álló ázsiai elefántok bőrsejtjeit használják fel, és programozzák át olyan sokoldalúbb őssejtekké, amelyek mamut DNS-t hordoznak. A mamutok szőrzetéért, szigetelő zsírrétegéért illetve egyéb, a hideg éghajlathoz való alkalmazkodásért felelős géneket úgy azonosítják, hogy a permafrosztból előkerült állatokból kinyert mamutgenomokat egymáshoz viszonyítják a rokon ázsiai elefántokéval.

Ezeket az embriókat aztán beültetnék egy állat méhébe, vagy esetleg mesterséges méhben nevelnék. A szakemberek elképzelése alapján hat éven belül megszülethet az első hibrid borjú.

Church az angol lapnak azt mondta el, hogy a hideget jól tűrő elefántot akarnak létrehozni, amely mamuthoz fog hasonlítani. A cél, hogy egy mamuthoz hasonlóan élő, a mínusz 40 fokot is elviselő, elefántként és mamutként viselkedő hibridet alkossanak.

mti