A Huawei új technológiájával sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet minden otthonba

A Huawei új technológiájával sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet minden otthonba

A Távközlési Világnap keretében olyan új modern műszaki megoldást tárt a közönség elé a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Felsőfokú intézményben, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. Az akár 5G-alapon is funkcionáló AirPON a vezetékes és a vezeték nélküli modern műszaki megoldást ötvözve támogatja a telekommunikációs szolgáltatókat abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe – akár harmadára csökkentve a hálózat kiépítésének idejét. A modern műszaki megoldás Magyarországon az elsők közt jelenik meg idén Európában, s jövőre lesz széles körben alkalmazott modern műszaki megoldás nemzetközileg.

A száloptikás (fiber) kábelek kulcsfontosságúak a digitális korszakban, a villámgyors és megbízható internetkapcsolat biztosításával a gazdasági fejlődés motorjainak is tekinthetők – Magyarországon is meghatározó célkitűzés, hogy a szélessávú internet minden háztartásba eljusson. A pandémia következtében a home office is egyre elterjedtebbé vált, amihez jelentős a stabil szélessávú internet és annak minél gyorsabb kiépítése.

A vezetékes hálózatok építése ugyanakkor pénz és időigényes folyamat, a helyszíni erőforrások hiánya okán a távközlési szolgáltatók több kihívással néznek szembe. Az egyik ilyen a távolság áthidalása, azaz, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől (OLT, vagy Optical Line Terminal) eljuttassa az internetet az akár 10-20 km-re fedezhető fel a végfelhasználókhoz. Mindez időigényes folyamat is, mert az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés mindazonáltal akár egy évig is eltarthat.

A Huawei egy olyan új modern műszaki megoldást prezentált a Távközlési Világnap alkalmából a győri Széchenyi István Felsőfokú intézményben (a világnaphoz kapcsolódó eseményeket itthon évek óta az felsőfokú intézményben rendezik meg), amely megoldást nyújt a problémára, és kínálja, hogy a szélessávú internet optikai kábeleken az eddigieknél sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban épüljön ki és juthasson el az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe. A Huawei AirPON megoldásának egyik legnélkülözhetetlenebb pozitív tulajdonsága, hogy a már létező vezetékes rendszer végpontját használja, ezt követően onnan mikrohullámon – vezetékek és kábelek nélkül továbbítja az internetet, így kevesebb alkatrész és anyag elengedhetetlen a telepítéshez. A hálózat kiépítésének idejét mindazonáltal 70 százalékkal csökkentheti. A telepítéshez nincs szükség egy fix kültéri vagy beltéri dobozra, az egység akár a falra vagy a tetőn található antennákra, póznákra is felszerelhető. Az internetes letöltéseknél a késleltetést is tovább csökkenti az online ismeretszerzés, a játék vagy az irodai munka alatt.

„Magyarországon immáron nagyjából egymillió háztartásban válik hozzáférhetővé szélessávú internet a Huawei hálózati eszközeinek támogatásával – mondta Colin Cai. A Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója nyomatékosította, hogy a Huawei a legkorszerűbb technológiákkal patronálja Magyarország digitális átállását. „Az AirPON a magyar infokommunikációs célok megvalósításához érdemben járul ezután hozzá, hogy a digitalizáció minden magyar embert, vállalkozást, iskolát, egyetemet segíthessen – tette hozzá a Huawei vezetője. Az AirPON modern műszaki megoldást, amit Törökország és Spanyolország után Európában harmadikként Magyarországon vezet be a cég, jövő évre várhatóan széles körben alkalmazott modern műszaki megoldás lesz az egész világon.

„Magyarországnak a társadalmi és gazdasági fejlődés, a versenyképesség fenntartása érdekében még mindig prioritás a villámgyors, késleltetés nélküli adatátvitel, internet s ehhez mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli technológiákra szükség van” – mondta Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a modern műszaki megoldás bemutatóján. „Az AirPON modern műszaki megoldás, felgyorsítja a gigabit társadalom kiépítését” – tette hozzá Solymár Károly.

Dr. Wersényi György, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Huawei-jel nagyszámú tartományban együttműködnek, akik a cég révén kínált infrastruktúrát használva haladó szellemű tudást szerezhetnek. „Mindez növeli intézményünk vonzerejét, jól teljesítő végzőseink részére mindazonáltal potenciál nyílik állást találni nemcsak a Huawei magyarországi leányvállalatánál, hanem globálisan, beleértve a kínai társaság óriási beszállítói, együttműködői és végfelhasználói partnereit is” – fejtette ki a dékán.

Dr. Lukács Eszter nevelési rektorhelyettes kiemelte, hogy az egyetem célja világszínvonalú minőség elérése infrastrukturális, tanítási és kutatási területeken. „Intézményünk stratégiai célja mindenre kiterjedő láthatóságának növelése, melyet ugyancsak nagymértékben segítenek az olyan az egész világon ismert nagyvállalati partnerek, mint a Huawei” – nyomatékosította a rektorhelyettes.