A legdinamikusabb fejlődést a futóturizmus jelentheti

A legdinamikusabb fejlődést a futóturizmus jelentheti

A turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban gyarapodó szektor a következő években, a futóversenyeknek nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van, hanem kézzelfogható gazdasági hasznot és pozitív határon túli médiavisszhangot is generálnak – mondta Varga Mihály a futóversenyek nemzetgazdasági hatásait vizsgáló tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.

A fő budapesti futóversenyekhez kapcsolódó közvetlen költés 2,7 milliárd forint volt 2015-ben, a kapcsolódó adó- és járulékbevételek 880 millió forintot tettek ki – ismertette a nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Sportiroda (BSI) által megrendelt, a KPMG által gyártott tanulmány főbb megállapításait.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy az elmúlt években dinamikusan emelkedett a budapesti futóversenyeken résztvevők száma. A tanulmányban vizsgált három jelentős eseményen – Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Esemény – meghaladta a 70 ezret a regisztrált versenyzők száma a múlt évben, ami 22 százalékos növekedés az eggyel korábbi évhez viszonyítva – ismertette. A világ 80 országából regisztráltak és érkeztek ezekre a rendezvényekre előző évben, 17 500 határon túli futó és kísérője csaknem 65 ezer vendégéjszakát töltött itt, de a hazai indulók 60-70 százaléka is vidékről érkezett, ők is Budapesten töltöttek pár vendégéjszakát – ismertette a miniszter. Megemlítette: a turizmus adja a bruttó hazai termék (GDP) növekedés 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja, stratégiailag kardinális kiterjedése a gazdasági növekedésnek.

Varga Mihály tájékoztatott arról is, hogy a kormány szándéka alapján a turizmus fejlesztésére a 2014-2020-as uniós időszakban az eddig kiírt pályázatokból is több mint 100 milliárd forintot biztosítanak. A budapesti támogatott programok közül ide tartozik a Hauszmann-terv, a Liget-projekt és a vizes világbajnokság helyszínének kialakítása, amely ugyancsak segítséget nyújt a metropolisz turisztikai vonzerejének növeléséhez – mondta. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye véleménye alapján a keretösszeg az év végére megközelíti a 150 milliárd forintot. Kocsis Árpád, a BSI cégvezetője hangoztatta: 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a határon túli futók létszáma, a legtöbben Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából jönnek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is megugrott, akiknek lényeges, hogy Magyarországon kifogástalan ár-érték arányt találnak. Indra Dániel, a KPMG szenior menedzsere a tanulmány ismertetésekor állította: a gazdasági hatást az őszi futóversenyek – Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Parádé – kapcsán vizsgálták. Az eredményekből kiderült: a maraton 2,3 milliárd forint, a félmaraton 700 millió forint közvetlen költést generált, ami a multiplikátor hatással számolva 4,44 milliárd költést jelent a teljes gazdaságban. Ha 40 százalékos hozzáadott értéket rendelnek a versenyekhez, akkor azok 1,78 milliárd forinttal járultak hozzá a 2015-ös GDP-hez – ismertette.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: jelentős eredmény, hogy a tudományos felmérés alapján a most először Magyarországra érkező futóturisták 70 százaléka vissza is szándékszik térni ide. Kérdésre válaszolva Varga Mihály közölte: az elmúlt évek impozáns eredményéhez kellettek a befektetések is. A kormány azokat az ágazatokat patronálja, amelyek szorosan kapcsolódnak a gazdaság növekedéséhez; a futóturizmus ilyen ágazat – mondta.

mti