A legjobb rendező díját kapta Oroszországban az Oscarra jelölt Leviatán alkotója

A legjobb rendező díját kapta Oroszországban az Oscarra jelölt Leviatán alkotója

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatan című orosz film alkotója kapta a legjobb rendezőnek járó Arany Sas nevű orosz filmes elismerést.

A Moszfilmnál, az orosz filmgyárban pénteken tartott díjátadón a Kreml által kedvelt Nyikita Mihalkov színész-rendező Napszúrás című filmje nyerte el az év legjobb filmjének ítélt díjat. Az Ivan Bunyin Nobel-díjas orosz író azonos című elbeszélésére és 1918-1920 között készült Átkozott napok című naplójegyzetekre alapozott film Pjotr Vrangel cári tábornok, a “Fekete Báró” seregének a Krím félszigeten történt megsemmisítését, az 1917 és 1921 között itt elkövetett vérengzéseket mutatja be.

A bolsevikok a krími vörös terror során több ezer fehérgárdistát végeztek ki, de a kórházakban dolgozó orvosokkal, ápolókkal és a vöröskereszt munkatársaival, értelmiségiekkel is tömegesen számoltak le. Pontos adatok nincsenek, de helytörténészek szerint 12-20 ezer áldozatot követelt a bolsevista terror. Egyes becslések 120-150 ezerre teszik ezt a számot. Vrangel serege 300 ezer embert számlált. Makszimilian Volosin orosz költő, fordító szerint csak minden harmadik krími értelmiségi élte túl a vérengzést.

A Napszúrásban valós történelmi szereplők alakja is felbukkan, közöttük Kun Béla, a magyar emigráns bolsevik vezetőé is. Kun Béla 1920-tól 1921-ig a krími forradalmi bizottság elnöke volt.

Az orosz Filmművészeti Akadémia Arany Oroszlán-díját 2002 óta ítélik oda.

A legjobb rendezőnek adott orosz elismerést elnyerő Andrej Zvjagincev filmjének Oscar-díjra jelölése korábban nagy vihart kavart Oroszországban. Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter szerint például a film rontja az országról külföldön alkotott képet.

A Golden Globe-díjjal és a londoni filmkritikusok díjával is jutalmazott Leviatán egy férfi története, aki a távoli Északon, a Barents-tenger partján fekvő városkában szembeszáll a korrupt polgármesterrel, miután megtudja, hogy le akarják rombolni a házát.

Andferj Zvjagincev rendező korábban nehezményezte, hogy még Golden Globe-díjához sem gratuláltak hivatalos helyről, pedig utoljára még a szovjet időkben, 1969-ben nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Arany Glóbusz-díját Szergej Bondarcsuk Háború és béke című alkotása.

Az Arany Sas-díj átadásának napján végül megszólalt Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője is, aki pozitívnak ítélte meg a Leviatán körüli vitát, és azt mondta, szeretné, ha előbb az orosz mozikban mutatnák be filmet.

A Leviatánt Oroszországban február 5-én kezdik vetíteni.

(MTI)