A mobilbiztonság alapjai

A mobilbiztonság alapjai

A csatlakoztatott élmények korában mindennapos, hogy okostelefonunkkal internetezünk, tartalmat fogyasztunk vagy le- és feltöltünk fájlokat. Ugyanakkor ezernyi privát adatot és páratlan információt is tárolunk az okoseszközökön vagy akár felhőszolgáltatások segédkezésével online. Emiatt az eszközök biztonsága és az online védettség minden eddiginél fontosabb. Az elérhető biztonsági funkciókat kevesen használják ki, ugyanakkor már a legegyszerűbb lépésekkel is sokat tehetünk készülékünk biztonságáért.

Az okoseszközök biztonságos használatának alapja, hogy jelszóval védjük az eszközön tárolt privát információkat. Valószínűleg meglepő, de a leggyakoribb jelszavak még ma is az olyan egyszerűen feltörhető kódok, mint az “123456”, a “jelszó” vagy a “qwerty” Ezeket valószínűleg könnyebb megjegyezni, de nagyjából haladéktalanul feltörhetők és hozzáférést engednek adatainkhoz. Javasolt hosszabb, összetett jelszót választani, amely ténylegesen a szerkezet védelmének első vonala lehet.

Új készülékük kibontása után sokan a kamerák kipróbálásával és a kedvenc appjaik letöltésével kezdik, mindazonáltal a képernyőfeloldás beállítása legalább ilyen kardinális lépés. A felhasználók 43 százaléka semmilyen védelmet nem használ az okostelefonján ezzel nagymértékű kockázatot vállal. Válasszuk akár a jelszavas, a feloldómintás vagy a biometrikus azonosítást, ezek a megoldások legalább olyan fontosak, mint az alkalmas tok kiválasztása a külső védelemhez. Az állandó biztonság érdekében minél előbb telepítsük a telefonra érkező biztonsági frissítéseket, mert az operációs rendszerek és az alkalmazások korábbi verzióiban lehetnek olyan biztonsági rések, amelyek veszélyeztethetik az adatbiztonságot. A frissítések rövid idő alatt telepíthetők és mindannyiunk kényelmét szolgálják, a telefonok több mint háromnegyedén mindemellett kétévesnél is idősebb rendszer fut

Az okostelefon elvesztése kivétel nélkül nehéz helyzetbe hozza a tulajdonost, de napjainkban már sokkal könnyebb távolról követni a konstrukció helyzetét és akár lezárni, vagy letiltani a SIM-kártyát. A legtöbb telefon ellátott külön alkalmazással, amelyik lehetőséget nyújt megtalálni, ha eltűnne és garantálja, hogy akkor sem férhet hozzá más, ha de elhagynánk.

Samsung készülékünkön a Samsung Pass igénybevételével könnyűszerrel hozzáférhetünk a privát adatainkhoz, a biometrikus azonosítási lehetőségeknek hála ugyanakkor senki más nem érheti el azokat. A Samsung magas szintű biztonsági platformja, a Knox a hardveres- és szoftveres biztonságért felel ezáltal a szerkezetek teljeskörű védettséget élveznek. A nyílt hálózatokhoz való csatlakozás is rejthet magában veszélyeket, mindent összevetve az Biztonságos Wi-Fi szerepkört is ajánlott bekapcsolni, hogy folyamatosan olyan hálózatra csatlakozzunk, amely biztonságos a szerkezet részére. A kellő odafigyeléssel és a rendelkezésre álló funkciók igénybevételével a mobilbiztonság kérdése bárki részére egyszerűen megoldható.