A rossz élmények feldolgozásában kulcsfontosságú sejteket fedeztek fel az MTA-n

A rossz élmények feldolgozásában kulcsfontosságú sejteket fedeztek fel az MTA-n

Szőnyi András, Zichó Krisztián és kutatótársaik Nyiri Gábor vezetésével olyan sejtcsoportot találtak az agyban, amely kulcsszerepet játszik a negatív jártasságok feldolgozásában.

A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 pártfogásával született eredmény az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársainak cikkében a Science című akadémiai folyóiratban jelent meg– közölte a kutatóintézet sajtótájékoztatóján.

A szakemberek eltérő molekuláris jelölési technikákkal követték, hogy mely idegsejtek nyúlványai (axonjai) közvetítik a negatív ismeretek információit az agyi feldolgozás alatt. A nyomok az agytörzs egy ezelőtt még nem ismert serkentő sejtcsoportjához vezettek.

A sejtcsoport különlegessége, hogy nagy mennyiségű bemenetet kap a negatív ismereteket közvetítő érzékszervi központoktól, az idegsejtek kimenő nyúlványai mindazonáltal éppen a negatív ismereteket feldolgozó agyterületeket érik el. Ettől még lehet több ilyen centrum is, viszont a tudósok élő egerek vizsgálatával kimutatták, hogy ezeknek a sejtcsoportnak az aktiválása éppen azokat a reakciókat – agresszív vagy depresszív, szorongó viselkedés – váltották ki, amelyeket a egész rendszer aktiválásától elvárnánk. Gátlása mindazonáltal meggátolta a negatív élmények megtanulását.

A felfedezésre a gyógyszerkutatóknak is célravezető lehet odafigyelniük. A kísérletek egereken zajlottak ugyan, de alapvető funkciókról, amellett az agy evolúciósan igen ősi területéről, az agytörzsről van szó, mindent összevetve minden remény megvan arra, hogy ez a rendszer az emberi agyban is hasonlóan funkcionál – írták.

Mivel ennek a sejtcsoportnak a elemei helyzetük mellett genetikai jellemzőikben is hasonlítanak egymásra, ez lehetőséget ad olyan gyógymódok kifejlesztésére, amelyek konkrétan ezekre a sejtekre hatnak. A negatív ismeretek feldolgozásának hibás működése nagyszámú hangulatzavar forrása, ezáltal a szóban forgó sejtek működésének szelektív befolyásolásával esély nyílhat a kezelésükre, és valószínűleg a népbetegségnek számító depresszió új terápiás módszereinek kidolgozására is.

mti