A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 5 premierrel készül az évadra

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 5 premierrel készül az évadra

Öt premierrel és két modern bérletsorozattal készül a 2016/17-es évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. Egyik modern kezdeményezésükkel a Nemzet Színészei előtt akarnak tisztelegni, akiket egy-egy előadói estre hívnak meg a Zenthe Szalonba – hangzott el az évadnyitó társulati ülésen.

Simon Lajos, a színházat működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. cégvezetője hangoztatta: a Black Comedy című bohózatot októberben, A kör négyszögesítése című vígjátékot novemberben, a Fazekas Mihály művén alapuló, Schwajda György által átdolgozott Ludas Matyit januárban mutatják be. Heltai Jenő darabját, A tündérlaki lányokat márciusban, miközben az Augusztus Oklahomában című fekete komédiát májusban viszik színre.

Az ötödik évadát kezdő színház a korábbi hét mellett két modern bérletsorozatot indít: az 1933-ban Salgótarjánban született Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Komlóssy Erzsébet nevét viselő bérlet az operettet, operát és rockoperát magába foglal ezt követően, a Nemzet Színészei bérletsorozat keretében mindazonáltal Almási Éva, Andorai Péter, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Törőcsik Mari megjelenik előadói esten.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy partnerkapcsolatot építettek ki az egri Gárdonyi Géza Színházzal, a budapesti József Attila Színházzal, a komáromi Jókai Színházzal, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal és a Nemzeti Színházzal, ezek társulatait is láthatja ezután a salgótarjáni nézők.

Az új szezont a Nemzeti Színház előadásával nyitják meg Salgótarjánban szeptember 7-én, amikor Tamási Áron: Vitéz lélek című példázatát mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében.

2017 áprilisában, ötödik születésnapján, vendégjátékkal megjelenik a Nemzeti Színházban a Zenthe Ferenc Színház. A Vidéki Színházak Fesztiválján Harold Pinter: Hazatérés című tragikomédiájával mutatkozik be a salgótarjáni társulat.

Susán Ferenc főrendező az ülésen hangoztatta, hogy modern tagként csatlakozik a színházhoz például Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő, Rácz János, aki pillanatnyilag az egri Gárdonyi Géza Színház művésze és Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas direktor.

Simon Lajos elmondta továbbá, hogy augusztus 31-ig benyújtják a színház kiemeltté minősítési kérelmét, ennek pozitív elbírálása esetén 2017-től állami normatív támogatással dolgozhatnának.

mti