A Samsung nyílt és okos IoT – élménnyel egyszerűsíti a hétköznapjainkat

A Samsung nyílt és okos IoT – élménnyel egyszerűsíti a hétköznapjainkat

A Samsung Electronics felvázolta a nagy tudású Dolgok Internetéhez (Internet of Things, IoT) kapcsolódó élményekre vonatkozó jövőbeli elképzeléseit és stratégiáját a 2018-as Szórakoztató elektronikai Tárlaton (Consumer Electronics Show, CES).

A sajtótájékoztató keretében a Samsung prezentálta, hogy termékeivel miként tud kivételes módon zökkenőmentes, összekapcsolt felhasználói élményt biztosítani az otthonokban, az irodákban, ezenfelül útközben szintúgy. A Samsung megszakítás nélkül azon dolgozik, hogy 2020-ra minden készülékét IoT-képessé tegye. A társaság amellett közzétette, hogy egy nyílt, egységes és okos platform támogatásával kívánja elősegíteni az IoT modern műszaki megoldás terjedését.

 „A Samsung hiszi, hogy az IoT technológiának olyan egyszerűnek kell lennie, mint egy villanykapcsoló felkapcsolásának. A 2018-as CES-en bejelentett termékekkel és szolgáltatásokkal sokkal egyszerűbbé és zökkenőmentesebbé tesszük az IoT-t – közölte Hyunsuk (HS) Kim, elnök, a Samsung Electronics Felhasználói elektronikai üzletágának és a Samsung Kutatóközpontjának vezetője. Elkötelezettek vagyunk az IoT terjedésének elősegítése iránt és arra törekszünk, hogy 2020-ra minden összekapcsolt Samsung árucikk okos okoseszköz legyen. Ezen fejlesztések segítenek ezután abban, hogy felhasználóink felfedezzék a zökkenőmentesen és simán összekapcsolt mindennapokban rejlő lehetőségeket.”

Nagy tudású szerkezetek mindenkinek

A Samsung IoT filozófiája a nyílt fejlesztés, amely több ember részére teszi elérhetővé a modern műszaki megoldást és személyre szabhatóvá az élményeiket. Napjainkban az IoT modern műszaki megoldás még töredékes és bonyolult, ez a legfőbb akadálya a terjedésének. Ahhoz, hogy mindenki részére elérhetővé és hozzáférhetővé váljon, terjedelmes léptékű és nyílt innovációra van szükség. A kiterjedt, televíziókat, háztartási eszközöket és okostelefonokat is magában foglaló termékportfóliónak, ugyanakkor az 5G kapcsolat kapcsán megkülönböztetett jelentőséggel bíró fejlesztéseinek hála a Samsungnak fergeteges lehetősége nyílik arra, hogy a SmartThings segédkezésével egy nyílt IoT ökoszisztémát teremtsen.

A Samsung a partnereivel, mindent összevetve példaként az Open Connectivity Foundation (OCF) alapítvánnyal arra törekszik, hogy egységes iparági szabványokat hozzon létre. Az OCF a Föld legnagyobb szervezete, amely az IoT szabványosításáért dolgozik. A Samsung ARTIK chip és légkondicionáló berendezés, amellett a Family Hub hűtőszekrény már büszkélkedhet is a szervezet által kiadott tanúsítvánnyal, ami tanúsítja, hogy megfelelnek az IoT által igényelt integrációs követelményeknek.

2018 tavaszán a Samsung a SmartThings applikációban egységesíti a korábbi IoT alkalmazásait: a Samsung Connect, a Smart Home és a SmartView szolgáltatásokat. Mindent összevetve a felhasználók bármilyen SmartThings szerepkört magába foglaló eszközhöz kapcsolódhatnak, sőt még egyetlen applikáción át, telefonjuk vagy tévéjük segédkezésével, valamint autójukból is közvetlenül irányíthatják azokat. Amellett a Samsung a HARMAN Ignite szolgáltatást is csatlakoztatja a SmartThings Felhőhöz, hogy az IoT előnyei az elkövetkezendő időszakokban ne csak az okosotthonokban, hanem utazás közben is élvezhetőek legyenek. Ezáltal a felhasználók kezelhetik ezután az összekötött otthoni készülékeiket a kocsijukban ülve, és fordítva.

A Samsung víziójának szerves része, hogy a lehető legtöbb eszközt tegye intelligenssé és kapcsolja össze. A Bixby alkalmazás segédkezésével a cég egyre több eszközön teszi elérhetővé a személyre szabott okos szolgáltatásokat. 2018 alatt egyes Samsung Smart TV-ket és új Family Hub hűtőszekrényeket a Bixby-n át történő hangvezérléssel látnak ezután el, hogy megkönnyítsék a mindennapi teendőket. Mindent összevetve az egymással együttműködő, nagy tudású konstrukciók támogatásával egyszerűbbé válnak az otthoni feladatok is.

Mivel a nagyobb mértékű csatlakoztathatóság körültekintőbb biztonsági intézkedéseket is követel, a társaság közzétette, hogy a jeles oltalmat biztosító Samsung Knox technológiával látja el az egymással összekapcsolható eszközeit, köztük a Smart TV-ket és Smart Megjelenítőket, emellett újabb mobiltermékeket és okos háztartási gépeket is. A Knox modern műszaki megoldás egy hardveres biztonsági rendszer, amely szoftveres frissítések támogatásával biztosítja a szerkezetek védelmét.

A csatlakoztatott jövő felé vezető úton

A Samsung részére jókora jelentőséggel bír, hogy olyan modern műszaki megoldások fejlesztését támogassa, amelyek a jövőt alakítják. 2017-ben a vállalat több mint 14 milliárd dollárt költött kutatásra és fejlesztésre, emellett kihangsúlyozott fontosságú projektként kezelte a Samsung NEXT indítványt, hogy integrált hardver- és szoftvergyártóként lépjen színre.

A Samsung újonnan hozott létre Mesterséges Intelligencia Centruma (AI Center) négy különféle laboratóriummal ellátott nemzetközileg (Torontóban, Montrealban, Cambidge-ben és 2018-ban nyílik Oroszországban is). Ezekben az egységekben a Koreában és a Szilikon Völgyben zajló munkákkal, ugyanakkor a társaság felvásárlási és egyesülési aktivitásaival párhuzamosan zajlanak a kutatások annak érdekében, hogy a Mesterséges Intelligenciát érintő úttörő fejlesztések szülessenek.

Zökkenőmentes IoT impresszió

Az ez évi CES-en bejelentett Samsung készítmények és szolgáltatások akadálymentes IoT megoldásokat biztosítanak a felhasználóknak.

Otthon: Az ez évi évtől a Samsung Smart TV olyan összekapcsolt megoldásokat nyújt, amelyekkel más szerkentyűkkel is flottul bejelentkezhetünk a televíziónk menürendszerébe. A korszerű Family Hub hűtők a legkülönbözőbb okosfunkciókkal érkeznek, amelyek nemcsak az ételtárolást és -készítést egyszerűsítik, de a családtagok mindennapi életének szervezettségében is segítenek.

A Bixby-vel felszerelt Samsung Smart TV-kkel gond nélkül tudunk elérni alkalmazásokat a tévénkről, vagy akár műfaj és színészek alapján is kereshetünk a filmek közt, ezenfelül saját fényképeinket is nehézség nélkül megtekinthetjük a tekintélyes képernyőn. Az ugyancsak Bixby-vel ellátott Family Hub hűtők felismerik tulajdonosaik hangját, és személyre szabott érdekességekkel, példaként hírekkel vagy időjárásjelentéssel tudnak szolgálni. Mind a Samsung Smart TV-k, mind a Family Hub hűtők egyetlen felhőalapú platformon működnek. A SmartThings Cloud összekapcsolt készülékeink monitorozásában és vezérlésében is nyújt támogatást.

Iroda: A Samsung ismét tudatosítja az irodákról alkotott szokásos elképzeléseinket. Rugalmas megoldásainak hála olyan lehetőségeket nyújt, amelyek eszméletlenül megfelelnek a korszerű, mobil munkaerő igényeinek. A Samsung Notebook 9 Pen erőt, mobilitást és nagyfokú teljesítményt nyújt a notebook PC-nek azok részére, akiknek a munkaidő nem ér véget azzal, hogy elhagyják az irodát.

Az 55 colos Samsung Flip interaktív, digitális prezentációs tábla egyszerűbbé varázsolja az irodai együttműködést, úgy, hogy zökkenőmentesen kapcsolja össze a csoporttagok okostelefonjait és laptopjait a gyorsabb tartalom- és ötletmegosztás érdekében. Ugyanabban az időben akár négy résztvevő is tud dolgozni a megjelenítőn, az ujjuk, vagy az integrált toll igénybevételével.

Mobilitás: A Samsung nyújt támogatást eljutni az 5G hálózatok használatához, amely elvezet egy sor új, összekapcsolt élményhez. A társaság együttműködik a vezeték nélküli modern műszaki megoldás beszállítóival és a szélessávú kapcsolatok szolgáltatóival annak érdekében, hogy elvégezze a felhasználói 5G hálózatokkal kapcsolatos első kísérleteket, amelyek százszor gyorsabb eredményt mutattak, mint a ma forgalomban található 4G LTE telefonok. A cég az 5G adatkapcsolaton át ismerteti a komfortosabb vezetésről alkotott elképzeléseit. A Samsung digitális vezetőfülkéi hibátlanul szemléltetik, hogyan lesznek a gépkocsik az IoT szerves részei, hogyan képesek gördülékenyen összekapcsolódni másfajta készülékekkel.

A modern műszerfal a Bixby hozzájárulásával biztosítja a sofőrök részére, hogy hang-, érintés-, gesztus- és kontextusalapú irányítás segédkezésével akár otthonról is gördülékenyen ellenőrizhessék az autós élményt és a csatlakoztatott eszközöket. Az utasok útközben élvezhetik a szuper szélsebes streamelés minden előnyét. Az 5G kompatibilis telematikai vezérlőegység (Telematics Control Unit, TCU) gyorsabban képes adatokat le-, és feltölteni és biztosítja a jármű és minden másfajta csatlakoztatott szerkezet közti kommunikációt, ezzel is hozzájárul a fejlettebb önvezető autózás jövőjének megalapozásához.