A Staféta pályázat nyertesei

A Staféta pályázat nyertesei

Hét szerző darabja nyert csaknem 18 millió forintos segítséget a főváros Főváros Önkormányzata által az idén második alkalommal meghirdetett Staféta pályázaton.

A Főváros Önkormányzata 2016 őszén második alkalommal hirdette meg a Staféta pályázatot a tehetséggondozás és a független előadóművészet támogatása érdekében. A pályázat a tavalyi évhez hasonlóan a FÜGE Egyesület lebonyolításában, de nem meghívásos, hanem nyílt formában valósul meg – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A projekt célja a fővárosi független színházi kezdeményezések támogatása oly módon, hogy az elmúlt években munkájukkal kitűnő, fiatal, pályakezdő színházi szerzők és alkotói csoportok részére nyújt újabb megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

A megadott határidőre a bejelentésre 90 – az összes formai szempontnak korrekt – pályamű érkezett. A professzionális konzulensi kör 14 pályázatot juttatott tovább a kuratórium részére. A kuratórium 7 produkció támogatása mellett döntött; már-már minden egyes 100 százalékos támogatással valósulhat meg a 2017-es évben.

Igencsak örülünk annak, hogy az első sikeres év után ilyen jókora volt az kíváncsiság. Ez jól mutatja, hogy mekkora szükség van a Stafétához hasonló pályázatokra – idézik a közleményben Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettest.

A csütörtöki Staféta Díjátadó Gálán a nyertes pályázók kihirdetése mellett kiosztották a főváros a fiatal tehetségekért program különdíját, amelyet Pass Andrea a Napraforgó című előadásért vehetett keresztül. A közönségszavazatok alapján díjat kapott Kálmán Eszter A tó című produkcióért.

A nyertes pályázók közt van Császi Ádám, Juhász András és Szenteczki Zita (DNE Group), Fekete Ádám, Mészáros Máté, Olasz Renátó, Pass Andrea, ezenfelül Vass Imre.

Az öt prózai és két táncos darab öt eltérő befogadói helyszínen (Szkéné Színház, MU Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Ódry Színpad) csaknem 18 millió forintos támogatással valósulhat meg.

mti