A Szegedi Törvényszék épületének rekonstrukcióját tervezik

A Szegedi Törvényszék épületének rekonstrukcióját tervezik

Készülnek a Szegedi Törvényszék műemlék épületének rekonstrukciós tervei – közölte Tárkány-Szűcs Babett elnök Szegeden.

Az Országos Bírósági Hivatal 2015-ben hagyott jóvá forrást a tervezési munkálatok megkezdésére – mondta a bírósági elnök sajtótájékoztatóján.

A rekonstrukció után, egy-két év múlva a műemléki jelleget megtartó korszerű épületben működhet ezután a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Járásbíróság. A készülő tervek illeszkednek a kormány döntéséhez, hogy a szegedi Széchenyi teret és környékét a második világháborút megelőző állapotban állítják helyre – tudatta Tárkány-Szűcs Babett.

A felújítás alatt integrálják a pincerészt és részben az udvarokat, ügyfélcentrumokat hoznak létre, az alkotmány alapterülete ugyanakkor az aktuális 9500-ről, 13 ezer négyzetméterre bővül. A felújítás sejthető költsége 5 milliárd forint – tette hozzá.

Az engedélyes tervek befejezése után, a elengedhetetlen engedélyek megszerzése, ezt követően a kiviteli tervek elkészültét követően írhatják ki a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre – mondta az elnök. Elképzelése alapján a jövő nyári hónapokban a törvényszék már másik épületben működhet.

A felújítás idejére a Szegedi Járásbíróság és a Szegedi Törvényszék egykori Délterv-székházba költözik ezután – hangzott el.

Az eredeti nevén Magyar Királyi Polgári Törvényszéki Királyi kastély tervrajzait Ney Béla és Meixner Károly műépítészek készítették 1881-ben. A kivitelezés 1883 áprilisára fejeződött be, az épületet Ferenc József nyújtotta át novemberben az 1879-es jókora árvizet követő újjáépítést lezáró ünnepségek alatt. Az épületet 1906-ra kibővítették, ezt követően az 1950-es és az 1970-es években, végül 1984-ben kisebb felújítások történtek.