A tajvani teakultuszt bemutató tárlat nyílik Szolnokon

A tajvani teakultuszt bemutató tárlat nyílik Szolnokon

Tajvan történelmét, kultúráját, amellett a sziget teafajtáit, fogyasztásának eszközeit és kereskedelmi jelentőségét tárja a közönség elé a szolnoki Damjanich János Múzeumban január 27-én nyíló internacionális tárlat, amely három hónapig várja az érdeklődőket. A Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című expo bemutatóját színes programsorozat kíséri.

Hoppál Krisztina, a prezentáció egyik kurátora hangoztatta: a tárlaton internacionális tekintetben is fantasztikus módon mutatják be Tajvan múltját, jelenét, jellegzetes kultúráját. Hangoztatta még: a messzi Távol-Keletre invitálják a vendégeket, hegyek teaültetvényeinek magasába és illatos teaszobák mélyére, ahol megízlelhetik a szigetország legfinomabb teáit.

A bemutatón a magyarországi intézmények – Magyar Akadémiai Könyvtár és Információs Centrum – Keleti Gyűjtemény, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum – speciális eszközei mellett a tajvani New Taipei City Yingge Ceramics Museum kerámiái és a szolnoki Damjanich János Múzeum török kori gyűjteményének kínai porcelánjai is láthatóak lesznek.

A kiállítást kísérő rendezvény részeként idegen és magyar nyelvű előadásokat, teaszertartás-bemutatót, dokumentumfilm-vetítéseket, kerekasztal-beszélgetéseket és másfajta múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak. A kurátor hangoztatta: gyermekrajz-pályázatot hirdettek, amely keretében nem kizárólagosan a tea felfedezésének történetével találkozhatnak az arra vállalkozók, de a legszebb alkotásokat a bemutatón is viszontláthatják a vendégek. Hoppál Krisztina kitért arra, hogy a kínai kultúrában a tea nem pusztán a test, de a lélek felüdülésére is szolgál: a földi élet szimbóluma, fogyasztása egyfajta meditáció, a mindennapoktól való elvonulás, az elmélkedés lehetősége.

A tea kultusza hosszú évezredeken keresztül tökéletesített, finomított cselekmények szériája, egyfajta művészet. E tradíciók ősi tisztasága, a tradíció és a modernitás mutatós ötvözete Tajvan szigetén a maga tökéletességében őrződött meg – fűzte hozzá.

mti