A veszélyeztetett fajok közé kerül Canberra szimbóluma, a sisakos kakadu

A veszélyeztetett fajok közé kerül Canberra szimbóluma, a sisakos kakadu

A veszélyeztetett fajok közé kerül az ausztrál főváros, Canberra szimbóluma, a sisakos kakadu – számolt be róla az ausztrál ABC News.

Sussan Ley, Ausztrália környezetvédelmi minisztere egy e-mailben tájékoztatta az ausztrál főváros önkormányzatát az ausztrál települések közül csak Canberrában élő szürke tollú kakadufaj veszélyeztetett státuszának visszaállításáról.

Rebecca Vassarottival, az ausztrál fővárosi övezet (ACT) környezetvédelmi minisztere az ABC Newsnak kijelentette: míg szomorúak amiatt, hogy ez a lépés szükségessé vált, örülnek is a bejelentésnek, mert felhívja a figyelmet a faj védelmére.

A sisakos kakadu az eBird alapján kisméretű kakadufaj, amely csak Ausztrália délkeleti részén fordul elő. Tollazata szürkészöld, a hímek feje élénkpiros. Hangjuk egy nyikorgó ajtóra hasonlít. A sisakos kakaduk közkedvelt madarak Canberrában, a külvárosi hátsó kertekben és a település természetvédelmi területein fordulnak elő leggyakrabban – írta a Guardian.

Az Ausztráliában 2019-ben és 2020-ban pusztító bozóttüzek okán nagyszámú állat veszélyeztetett státuszát kellett újragondolni. A koalák februárban kerültek fel a vörös listára. Mivel a bozóttüzek a sisakos kakadu élőhelyeinek 36 százalékát érintették, e madár is veszélybe került.

Sarah Legge professzor 2021-es becslése alapján a faj populációja 69 százalékkal csökkenhetett, mivel a klímaváltozás folytán már ezelőtt elindult a létszámuk hanyatlása.

A sisakos kakaduk veszélyeztetett státusza azt jelenti, hogy a kormánynak figyelembe kell vennie az állami beruházásoknak a fajra gyakorolt hatásait. Holly Parsons, a BirdLife települési madarakkal foglalatoskodó projektvezetője nyomatékosította: a kormánynak közbe kell lépnie, hogy jobban megvédje ezt a madárfajt és az őshonos erdőket, amelyek létfontosságú fészkelőhelyeket biztosítanak részére.

mti