Anilogue – A hegyek és vizek könyve és A teher nyerte a rendezvény díjait

Anilogue – A hegyek és vizek könyve és A teher nyerte a rendezvény díjait

A hegyek és vizek könyve című egész estés kínai produkció és A teher című svéd rövid animáció nyerte a 15. Anilogue Internacionális Animációs Filmfesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban megszervezett díjátadón. Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje külön elismerésben részesült.

Az egész estés versenykategória győztes filmjét, A hegyek és vizek könyve című, 105 perces animációt Hszuan Liang és Csun Csang rendezte. A filmben egy 16 éves lányt delfinként az emberek közé küldenek beavatási szertartása részeként. Mikor is bajba kerül, egy fiatalember az élete árán menti meg, így a lány hálából megpróbálja feltámasztani a fiú lelkét.

A mezőnyben versenyzett még a Teheráni tabuk című iráni, a Zombillénium című belga-francia és A saját hangod című japán alkotás, mindemellett a Katabucsi Szunao rendezésében készült, A Föld innenső végén című, szintén japán film, amely a zsűri külön elismerését kapta.

Az egész estés animációkat értékelő internacionális zsűri tagja volt Jacques-Rémi Girerd rendező-producer, Kimmo Sillanmikko producer, fesztiváligazgató, Shelley Page animációs tehetségkutató és Vassilis Konstandopoulos filmforgalmazó.

Shelley Page, a zsűri elnöke értékelésében nyomatékosította, hogy a zsűrire mély benyomást tett a kínai alkotás történetének mindent elsöprő és varázslatos univerzuma, mitöbb felejthetetlen és összetett karakterei. A testület alapján a direktor a két- és háromdimenziós technikát is sikerrel használta fel a mulattató és gazdag látványvilágú film létrehozásában.

Katabucsi filmjével kapcsolatban a zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alkotás érzékeny és részletes leírását adja egy japán kis közösség hétköznapjainak, amit mélyen érintenek a korabeli történelmi események, a második világháború.

A rövidfilmes mezőnyben harminc produkció versengett az esemény egyetlen pénzdíjas elismeréséért, a 2000 eurós (csaknem 630 ezer forintos) fődíjért, amit végül a svéd Niki Lindroth von Bahr A teher című alkotása kapott.

A kategória zsűrijében Nancy Phelps animációs szakújságíró, Javier Mrad filmrendező, Katariina Lillqvist filmrendező és Tamás Patrovits filmrendező, fesztiváligazgató foglalt helyet. A grémium úgy értékelte, hogy A teher eredeti módon használja a bábanimációt, és különlegesen vegyíti a zenés színházat a társadalmi kérdésekkel.

Versenyben szereplő három magyar munka közül Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje kapott külön elismerést az argentin zsűritagtól, Javier Mradtól, aki a film szépségét és költőiségét méltatta.

Nancy Phelps külön elismeréssel honorálta Chintis Lundgren Manivald című rövid animációját. Katariina Lillqvist mindazonáltal a Nem történik semmi című munkát, amit Michelle és Uri Kranot szervezett. Tamás Patrovits Sasha Svirsky Lerajzolni valakit kilencszer című alkotását honorálta.

A rendezvény közönségdíját a Manivald kapta.

Az ez évi ötnapos parádé alatt 13 egész estés filmet és 200 új rövid animációt láthatott a publikum. A programban a vetítések mellett kiállítások, workshopok és koncertek is szerepeltek. A műsorban kihangsúlyozott figyelmet kapott a függetlensége centenáriumát ünneplő Finnország és a százéves argentin animációt ünneplő Argentína.

Az animációs mustra az utolsó napon az Urániában nézhető meg A kenyérkereső című ír-luxemburgi-kanadai egész estés film, aminek bemutatójára a produkció magyar származású forgatókönyvírója, Anita Doron is Budapestre érkezik.

mti