Arany-emlékév – Gyula és Nagyszalonta szövetségben szerveznek programokat

Arany-emlékév – Gyula és Nagyszalonta szövetségben szerveznek programokat

Több programot szervez az év végéig Gyula települése a nagyszalontai önkormányzattal szövetségben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából.

Közölte, hogy október 22-én a két önkormányzat szövetségben koszorúz ezt követően a Gyulától alig 40 kilométerre fekvő Nagyszalontán, a települési szoborparkban. Ugyanakkor szeptember és november közt a gyulai általános és középiskolások, összesen több mint négyszáz diák látogat el rendezett kiránduláson Nagyszalontára, Arany János szülőházába.

Görgényi Ernő közölte, kiemelten koncentrálnak a fiatalokra, így igyekeznek konkrétan őket, a saját platformjaikon megszólító rendezvényeket is szervezni. Ennek értelmében hirdették meg a Toldi Selfie titulussal rendelkező versenyt, amely esetén a Toldi című elbeszélő költemény egy szituációját vagy karakterét kell megjeleníteni egy önarcképben, azaz selfie-ben november 17-ig.

Az első helyezett 40 ezer forint értékű ajándékutalványban részesül. Bagyinszky Zoltán fotográfus, a program egyik kulturális ügyintézője kijelentette, egyre több fotót kapnak, volt olyan fiatal, „aki fölöttébb ötletesen” egy petrencrúd helyett egy csaknem 5 méteres fenyőágat tartva örökítette meg magát. Közölte még: az internetes versenybe igyekeznek az erdélyieket is bevonni.

Szintén a fiataloknak szól a Johnny Gold Face Time netes versmondó verseny, amely alatt Arany János egy költeményét kell elszavalni, arról videót kell készíteni és azt feltölteni a netes videómegosztó portálra – mondta Görgényi Ernő.

November 8-án a Kaláka együttes ad koncertet Arany megzenésített verseiből az iskolásoknak, november 13-án, a Magyar Nyelv Napja alkalmából csaknem 500 diák szavalja ezt követően együttesen A walesi bárdok balladát a gyulai várban.

November 22-án a Gyulai Hírlap jubileumi különszámmal jelenik meg, a záróprogram november 30-án Banner Zoltán előadóművész Arany-estje lesz a Gyulai Várszínház kamaratermében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6 millió forinttal támogatta a programsorozat megszervezését – közölte a városvezető.

mti