Arany – emlékév – Modernebb lesz a nagyszalontai Csonkatorony

Arany - emlékév – Modernebb lesz a nagyszalontai Csonkatorony

Mindenre kiterjedő felújítást végeznek el a nagyszalontai Csonkatornyon az Arany János – emlékév keretében. A renoválással egy időben modernebb lesz a mesés épületben fedezhető fel Arany János Emlékmúzeum négy évtizede megalakított állandó kiállítása is.

Az információ alapján a négy ütemből álló felújítás első szakaszában új, tűzbiztos fémszekrényekkel is felszerelt raktárhelyiséget alakítottak ki az Arany János egyéni hagyatékának egy részét őrző emlékmúzeum bemutatóanyagai részére a Csonkatorony mellett álló Arany Palotában, amit az 1920 – as években bérházként építettek, hogy a költségmentesen várja az érdeklődőket múzeum fenntartási költségeit fedezni tudják. Ma az objektum ad helyet a nagyszalontai települési könyvtárnak.

A Csonkatorony kiürítése október 24 – én fejeződött be, ezt követően megkezdődhettek a felújítási munkálatok. A mindenre kiterjedő festés mellett korszerűsítik az elektromos rendszert és fűtést telepítenek, ezáltal az ezelőtt fűtetlen építmény télen is várja az érdeklődőket. A fejlesztés harmadik szakaszában korszerűsítik az emlékmúzeum infrastruktúráját, a negyedik ütemben ugyanakkor az épületegyüttes udvara is megszépül.

A torony renoválásával egy időben modernebb lesz az Arany János Emlékmúzeum állandó kiállítása. Az előző kiállítás több mint 40 éve, 1975 – ben nyílt meg, ennek kiállítási darabjai kisebb részben átkerültek az Arany Királyi kastély galériatermében felszerelt időszaki tárlat anyagába, nagyobb részben viszont restaurálásra szorulnak, éppen olyan több száz eredeti kézirat.

A közlemény idézi a PIM főmuzeológusát, Szilágyi Juditot, aki úgy vélekedik, hogy a modern, interaktivitásra is törekvő tárlat alapvető feladata az Arany Jánossal kapcsolatos legfrissebb irodalomtörténeti kutatások eredményeinek, és mindazoknak a relikviáknak a bemutatása lesz, amelyeket a 200 éve született költő még személyesen adományozott szülővárosának a múzeum létrehozásakor.

A modernizált Csonkatorony és a modern végleges tárlat az elképzelések alapján 2018. március 2 – án, Arany János születésének évfordulóján nyílik meg. A PIM által megbízott kommunikációs ügynökség közölte azt is, hogy a felújítást, a műtárgyak restaurálását és a modern tárlat létrehozását egész egészében az Arany János – emlékbizottság finanszírozza, csaknem 160 millió forintból.

mti