Artikulációs zavarban szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek az SZTE-n

Artikulációs zavarban szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek az SZTE-n

Betegség vagy akár baleset következtében kialakuló artikulációs zavarban, dysarthriában szenvedőket segítő megoldást fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a dysarthria olyan beszédprobléma, amely mások részére alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét.

Ivaskó Lívia, az SZTE docense, a projekt vezetője azt mondta, a dysarthriában szenvedők precízen tudják, hogy mit szándékoznának mondani, de nem képesek úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság részére jól érthető legyen. Emiatt a veszteség folytán nehéz számukra a társas interakció a mindennapok alatt, de ez okból akár a munkahelyüket is elveszíthetik.

A szegedi szakemberek nekik óhajtanának támogatni egy olyan alkalmazással, amely a páciensek beszédmintáit alakítaná át érthető beszéddé. A gépi tanuláson alapuló megoldáshoz rendkívül sok hangmintára van szükség. A lehető legtöbb a minta, annál pontosabb átalakítást tud ezután végrehajtani az alkalmazás.

Az érintettek körében végzett felmérésekből kiderült, hogy az emberek leggyakrabban örülnének annak, ha a saját hangjuk lenne az, amin megszólalhatnak vagy kifejezhetik gondolataikat.

Ivaskó Lívia alapján a projekt segíthet az ezzel a problémával küzdőknek, hogy sikeresebbek legyenek a társadalmi kapcsolataikban, a magánéletben és a munkájukban. Ha a kommunikációs helyzetekben jobban boldogulnak, akkor az életminőségük is javulni fog, és többen lesznek képesek az önállóbb életvitelre.

A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek az együttes kutatásban – áll a közleményben.

mti