Átadták a Rheinmetall Hungary Zrt. harcjármű-tesztpályájának első ütemét

Átadták a Rheinmetall Hungary Zrt. harcjármű-tesztpályájának első ütemét

Átadták a harcjárműveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. tesztpályájának első ütemét a zalaegerszegi ZalaZone ipari parkban. A három pályaelem a járművek sárban való tesztelését, mászóképeségét és kezelhetőségét, mindemellett tartósságának vizsgálatát kínálja.

Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő hadiipart is meg tudja alapítani – közölte az innovációs és technológiai miniszter az átadáson. Palkovics László hangoztatta még, hogy a Rheinmetall-csoporttal kialakított partnerség példaként szolgál a újabb együttműködésre.

Az önálló védelmiipari kutatásfejlesztés és innovációs rendszer kialakítása versenyképes befektetés. A hozzáadott értéket termelő iparágak létrehozása új munkahelyeket hoz létre, és rendbe hozza az állam innovációs képességeit – mondta.

Palkovics László közölte: a hadiipari gyártásba beszállítóként bevonják a kkv-szektort, az innovációba ugyanakkor a magyar felsőfokú intézményeket, ennek támogatására szolgál a modern befektetési alap; a rendelkezésre álló 50 milliárd forintból az iparághoz csatlakozó cégeket tudják támogatni.

A most épülő Védelmi Innovációs Kutatóintézet saját kutatásokat végez ezután, és felügyeli az állam által finanszírozott védelmi ipari kutatásokat. Az egységes vezérlés (mely összefogja a hadiipar területén funkcionáló magyarországi cégeket) megszervezésével kiküszöbölhetők a párhuzamosságok, és optimalizálni tudják az erőforrásokat – ismertette az innovációs és technológiai miniszter. Megemlítette azt is, hogy a tesztpálya mellett épülő, Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemet várhatóan 2023-ban nyújtják át.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte, a biztonságpolitikai helyzet szélsebesen változik a világban, a megjelenő kockázatok, kihívások, fenyegetések folytán új, 21. századi technikai eszközökre és kitűnően felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett katonákra van szükség. Mindezt kutatással, fejlesztéssel, innovációval, oktatással és képzéssel lehet megvalósítani, az off-road tesztpálya mindazonáltal a korszerűsítést, modernizálást szolgálja és lehetőséget ad a katonák, a gépjárművezetők gyakorlatai képzésére. Vigh László, a térség országgyűlési követe (Fidesz), egyben a harcjárműgyár és a szomszédságában található járműipari tesztpálya miniszteri biztosa nyilvánosságra hozta, hogy az elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas pálya 90 azázalékos készültségben van, év végére teljesen elkészül. A tesztpálya közelében, 2,5 hektáron épülő, harci járműveket gyártó, 25 ezer négyzetméteres épületegyüttes készültségi foka 40 százalékos.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt mondta, a Rheinmetall 60 milliárd forint értékű beruházása kutatásfejlesztési, innovációs és gazdaságfejlesztési szempontból is jó néhány lehetőséget jelent a Zalaegerszegen és a környéken élők részére.

Fotó: Varga György

mti