Átadták a Tolnay Klári-díjakat Mohorán

Átadták a Tolnay Klári-díjakat Mohorán

Nagy Anna, Szegedi Erika és Cserhalmi György színművész, ugyanakkor Rátkai Erzsébet jelmeztervező kapta meg a Tolnay Klári-díjat; az elismeréseket a Nógrád megyei Mohorán található Tolnay Klári Emlékházban nyújtották át.

Pásztor Erzsi színművész és Mohai Gábor előadóművész, a találkozó házigazdái felidézték, hogy az emlékház, ahol végigkísérhető a mesés színésznő pályája, 19 éve nyitotta meg kapuit a nyilvánosságnak, az egyesület ugyanakkor Tolna Klári születése 100. évfordulóján, 2014-ben döntött a művészeti díj adományozásáról.

A gerlét, Tolnay Klári legkedvesebb madarát ábrázoló díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület ítéli oda.

Nagy Anna első alkalommal a debreceni Csokonai Színházban játszott, 1966 és 1994 közt a Madách Színház tagja volt, 1975-től nyolc évig nem szerepelt színpadon, 2013-tól mindazonáltal a Nemzeti Színházban vendégszerepel.

Rátkai Erzsébet Jászai Mari-díjas iparművész, színházi látvány-, díszlet- és jelmeztervező, érdemes művész. Dolgozott Kecskeméten, Veszprémben, Budapesten a Madách Színházban, de tervezett Németországban, Finnországban, Ausztriában vagy Norvégiában is. Nagyszámú zenés darab és tévéfilm jelmezét tervezte, mint a Tévedések vígjátéka vagy az Egy szoknya, egy nadrág.

Szegedi Erika Jászai Mari-díjas színésznő, célszerű és eszményi művész a Katona József, ezt követően a Vígszínház tagja volt. Nagyszámú magyar filmben szerepelt, ezáltal a Amíg új a szerelem című tévéfilmben, a Szinbádban, vagy a Holnap lesz fácán című vígjátékban.

Cserhalmi György, a nemzet színésze dolgozott Debrecenben és Veszprémben, tagja volt a Nemzeti Színháznak. A fővárosi Katona József Színház alapítója, több darab rendezőjeként is bemutatkozott. Több mint kétszáz filmben játszott, mint Az ötödik pecsét, az Egy Erkölcsös éjszaka, vagy a Mephisto.

Az ünnepségen Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési küldötte azt mondta, olyanok nyerték el a díjat, akik az ő művészeti látásmódját is befolyásolták.

A Tolnay Klári-díjat 2015-ben Vándor Éva és Reviczky Gábor, a következő évben Kubik Anna és Venczel Vera, 2017-ben Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás kapta, az előző évben Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor kaphatta meg.

MTI/fotó: Komka Péter