Átadták az Év tanára díjakat

Átadták az Év tanára díjakat

Ha nincs iskola, „szétszéled a nyáj”, ha nincsenek lelkes tanárok, nincs magyar jövő – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős ügyvezető helyettes államtitkára Budapesten szombaton, a kozepsuli.hu oldal szerkesztőségének Óvodától diplomáig magyarul – Év tanára díjátadó programján.

Az eseményen a középiskolai földrajzverseny legjobbjait, ráadásul a retorikaverseny győztesét is díjazták. A legkiválóbb földrajzos egy tanéven keresztül havi ösztöndíjat kap.

Szilágyi Péter köszöntőjében kiemelte: azon dolgoznak, hogy minden magyar iskolát megtartsanak, legyen az Somorján, Técsőn, Marosvásárhelyen, vagy éppen a diaszpórában.

A kormány arra törekszik, hogy minden magyar pedagógus, bárhol is éljen a világban, tudja és érezze: megbecsült tagja a jövő nemzedékért küzdők társaságának – nyilatkozott a helyettes államtitkár. Kijelentette, hogy ma is a oktatók a legszámottevőbb stratégiai partnereik az életerős magyar közösségek megteremtésért és megtartásáért folytatott harcban.

Azt mondta, hogy a szombati nap hálaadás az nevelők áldozatos munkájáért, amit a mindennapokban sokszor köszönet nélkül végeznek. A legnagyobb díj viszont nem a kitüntetés, hanem mindazoknak a diákoknak, sikeres felnőtté vált egykori növendékeknek a sora, akik útravalót kaphattak hivatástudatukból, őszinte emberi kiállásukból – hangoztatta.

Idézett egy nemrégiben készült kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyar fiatalok tekintélyes meglepetésre nem a hírességek közül választanak példaképet, hanem az életükben meghatározó szerepet játszó emberek inspirálják őket, példának okáért a szüleik és a oktatóik.

Kiss Róbert Richárd Prima Primissima Díjas újságíró azt mondta el, hogy a retorika nem kizárólagosan a szónoki, közéleti beszédet jelenti, hanem a mindennapok valóságát. Az érvelés szerfelett lényeges – fűzte hozzá.

Tóth Melitta, a kozepsuli.hu szerkesztője úgy vélekedett, hogy a tanári pálya az egyik hatalmas elismerést érdemlő hivatás.

Az eszményi pedagógus elég bátor ahhoz, hogy a világgal egyesült erővel változzon, közben viszont hű marad az elveihez. A tanításban hasznosítja az innovációkat. Örül, ha kérdezik, állandóan válaszol, de sohasem felesel, teljességében gondolkodni tanít – sorolta Tóth Melitta.

Az Év tanára 2018 címet két anyaországi és két külhoni magyar pedagógus kapta meg. A rendezvényhez kiadott sajtóanyagban azt írták, hogy a díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek éppúgy tehettek javaslatot. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és „a piacvezető tiniportál”, a kozepsuli.hu szakmai együttműködésének eredményeképpen az idén is szerepeltek külhoni magyar oktatók a jelöltek és a díjazottak közt.

A jelöltek közül egyetemi oktatókból álló szakmai zsűri választotta ki azokat, akikre szavazni lehetett a közösségi médiában.

A díjat és az azzal járó jutalmat Angyal Adrienn, a hédervári Timaffy László Tagiskola fizikát és matematikát tanító tanára; Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, ezenkívül módszertant tanító tanára; Kende Sára, a fővárosi Pais Dezső Általános Iskola magyar nyelvet és irodalmat tréner pedagógusa; emellettés Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium magyar nyelvet és irodalmat, tetejébe művészettörténetet tanító igazgatónője kaphatta meg.

mti