Autoimmun betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Autoimmun betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Autoimmun betegségeket vizsgáló, uniós támogatással megvalósult 996 millió forintos kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban és a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet a sajtó képviselőit.

Az ötéves projekt célja az autoimmun betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt, a legkorszerűbb tudományos feljesztések eredményei felhasználásával.

A kutatás esetén a szisztémás – több szervet is érintő – autoimmun kórképek kialakulásának vagy előrehaladásának hátterében álló mechanizmusokat tanulmányozták. A mesterek az főleg ízületek gyulladásával járó reumatoid artritiszben, a bőr és ízületi tüneteket okozó szisztémás lupus erythematosusban és a főként 40-60 év közti nőket érintő progresszív szisztémás szklerózisban szenvedő páciensek vérmintáit vizsgálták.

A mesterek eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak, amelyek segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegség lefolyásának-, a gyógyszeres kezelés valószínűsíthető hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében. A tudósok felfedeztek egy új vérplazmamarkert, amely a reumatoid artritisz korai diagnózisát segítheti elő.

Beszereztek a projekt részeként egy olyan bioanalitikai rendszert, amely ezelőtt elérhetetlen felbontásban biztosítja rendhagyó sejtek profilozását több tulajdonság alapján. A szakemberek több immunsejt-alpopulációt azonosítottak, amelyek a vizsgált betegségek kialakulásában játszanak szerepet.

mti