Az eddig azonosított legközelebbi fekete lyuk nem létezik

Az eddig azonosított legközelebbi fekete lyuk nem létezik

Azok a csillagászok, akik úgy vélték, felfedezték a legközelebbi fekete lyukat, most azt mondják, tévedtek: egy két csillagból álló rendszert találtak, a párosból az egyik egy „csillagvámpír”.

A Telescopium csillagkép HR 6819 jelű rendszere 2020-ban került a hírek élére, amikor a csillagászok bejelentették, hogy fekete lyuk felfedezhető benne. A Földtől csak ezer fényévre található égitest volt az eddig azonosított fekete lyukak közül a legközelebbi.

A felfedezést tevő kutatócsoport akkor azt írta, a fekete lyuk léte elengedhetetlen volt, hogy értelme legyen a rendszer két csillaga mozgásának, ami arra utalt, hogy egymás körül kering a fekete lyuk és az egyik csillag, a másik csillag tágabb pályán mozog.

A tudósok most azt írták, tévedtek, a fekete lyuk nincs.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagásza, Dietrich Baade, a tanulmány társszerzője azt mondta, ezelőtt csak egy fényfoltot észleltek, amely két csillagra utaló jegyeket tartalmazott.

Mivel mindkét csillag fényessége és kora hasonló, a tömegük is hasonló lenne és nagy sebességgel keringenének egymás körül.

„Mivel csak azt a csillagot láttuk, amely körül nagy sebességgel keringett valamilyen nagy tömegű égitest, melyet nem láttunk, feltételeztük, hogy ez a láthatatlan óriás egy harmadik alkotmány, nevezetesen egy fekete lyuk” – mondta Baade.

Más szakemberek azon a véleményen voltak, hogy a rendszerben csak két csillag van, egyikükből nemrégiben a másik kiszakított egy darabot, az ilyet néha csillagvámpírnak nevezik. A vámpír tömege továbbiakban lényegesen megnőtt – írta a The Guardian online kiadása az Astronomy and Astrophysics című szaklap friss száma alapján.

A korszerű tanulmányban Baade és kutatótársai az ESO két teleszkópja, a VLT és a VLTI új adatait elemezték.

Noha az eredmények alapján a fekete lyuk gondolatát elvetették, a tudósok bizakodnak.

„A lerabolt csillag még izgalmasabb, mint a fekete lyuk, mert olyan fázisban kapták el, ami a rendszer egész élettartamának csak egy igen kis töredéke” – mondta Baade.

A lecsupaszított csillag megmutathatja az égitest belső részeit, mert a vámpírcsillag „harapása” eltávolította róla a vastag külső rétegek átláthatatlan függönyét, ezáltal közelebbről nézhetjük meg, hogy hozza létre a csillag az energiát, amit kisugároz, és hol szintetizálja a modern elemeket – tette hozzá.

A kutató alapján amikor ilyen elemek lökődnek ki, a csillagpor nemcsak új csillagokat, hanem bolygókat és bolygólakókat is megvalósíthat.

mti