Az éleslátás visszaállítását is lehetővé tevő eljáráson dolgozik Roska Botond munkatársaival

Az éleslátás visszaállítását is lehetővé tevő eljáráson dolgozik Roska Botond munkatársaival

Egyes vakságot okozó betegségben szenvedő páciensek látásfunkcióit részben helyreállító génterápiás kezelés után az éleslátás visszaállítását is lehetővé tevő eljáráson dolgozik munkatársaival Roska Botond.

A neurobiológus Szegeden, a Nemzeti Tudósképző Akadémia által rendezett Nobel-díjasok és tehetséges tanulók XIX. találkozóján a akadémiai felfedezés elemeiről tartott előadásán azt mondta, az ember szerfelett „vizuális állat”, a emberi agykéreg tekintélyes hányada képi információk feldolgozásával gondoskodik.

A bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology vezetője, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora hangoztatta, több mint két évtizede gondot fordít a látás mechanizmusának megértésével. Hasonlata alapján a szemideghártya, a retina olyan mint egy „biológiai számítógép”, melyben eltérő típusú sejtek működnek közösen a vizuális ingerek feldolgozásában.

A mester úgy gondolta, annak a megoldásnak, mellyel más sejtek egy gén bevitelével eredményesen fényérzékennyé tehetők, működnie kell a retinában is. A kérdés az volt, melyik legyen az a sejttípus a sok közül, melyet megcéloznak a génterápiás vírusvektorral, hogy fényérzékennyé tegyék. Az egyik megoldásként a retinában felfedezhető idegsejtek, a ganglionok módosítása merült fel, a másikként ugyanakkor a fotoreceptorok egyik típusa a – némely betegségek során fényérzékenységüket elvesztő – csapok megváltoztatása.

A kísérleteket egereken kezdték el, és sikerült is kifejleszteni a megoldást a ganglionsejtek fényérzékennyé tételére. Ezt követően ellenben egy teljesen új génterápiás vektort kellett kidolgozni, mert ami működött az egereknél, az nem volt alkalmazható a főemlősöknél, ezáltal az embereknél – közölte Roska Botond.

A vizsgálatokhoz szükség volt egy olyan technológiára is, amely lehetővé tette az életét vesztett donorokból származó szemideghártya életben tartását a génterápia idejére. Ez sikerült is, és attól fogva megalkottak egy modellt is, amely megfelelően leképezi a emberi retina felépítését – mondta a felfedező.

Az első kísérleti kezelések eredményi alapján a ganglionsejtek fényérzékennyé tételével vissza lehet állítani a látásfunkciók egy részét, és az is kiderült, hogy a motoros reakciók még hosszú – akár évtizedes vakság után is megmaradnak. Az ezelőtt teljesen vak páciensek képesek az objektumfelismerése, és meg tudnak érinteni egy asztalon elhelyezett tollat vagy noteszt – tudatta a professzor.

A kísérleti kezelésen átesett pácienseknél ellenben nincs arcfelismerés és nem tudnak olvasni. Ennek oka, hogy a retina területének csak töredéknyi részét kitevő, az éleslátásért felelős, mindössze fél milliméteres átmérőjű látógödör felépítése eltér a szemideghártya más részeitől. Itt a retina legnagyobb felbontású, szín- és éleslátásért felelős részén mintegy mindössze csap típusú sejtek vannak.

Így megpróbáltak visszatérni az eredeti elképzeléshez, a csapok fényérzékenységének visszaállításához. Négyéves munkával sikerült kivitelezni egy új módszert, amellyel az elhalálozott donorokból származó szemideghártya csap típusú sejtjein kísérleti stádiumok közt normál elektromos aktivitást tudtak mérni – mutatta be kísérleteik eredményeit Roska Botond.

mti