Az ELTE etológusai videósorozatot készítettek kutatásaikról

Az ELTE etológusai videósorozatot készítettek kutatásaikról

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

A Viselkedésbiológia Nektek – Veletek című hatrészes videósorozatban bemutatják a viselkedéskutatási módszereket és a nagyobb kutatócsoportokat. A kisfilmsorozat tanulók, a vizsgálatok résztvevői és mindazok részére új információkat biztosít, akit érdekel a viselkedéstudomány – közölte az egyetem a sajtó képviselőivel.

Az internacionális sajtóban az ELTE a legnevezetesebb hazai egyetem, kétséget kizáróan a kutyás kutatásai okán. Évtizedek óta tartja felettes státuszát a kutyaviselkedés területén, munkatársai több ERC és Lendület pályázatot nyertek. Teljesítményükben meghatározó funkciója van annak, hogy sikeresen vonják be a hazai kutyatartókat a vizsgálataikba és az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt helyeznek.

Ennek értelmében készítették el a Viselkedésbiológia Nektek – Veletek című filmsorozatot, ami az etológia módszertanát, a tanszékhez tartozó Szenior Családi Kutya Programot, az Alfa Generáció Labort és a Neuroetológia és Lendület Társállat Kutatócsoportot tárja a közönség elé. A kutyákon kívül más társállatfajokkal, sőt gyerekekkel is találkozhatnak a nézők az átlagosan 16 perces részekben. A záró epizódban a tanszék alapítója, Csányi Vilmos és tanítványa, az aktuális tanszékvezető, Miklósi Ádám beszélgetnek arról, hogyan fejlődtek a kutatások.

A filmsorozat különlegessége, hogy alkotói szakemberek. Írói, ötlet- és házigazdái Bognár Zsófia doktorandusz és Lenkei Rita doktorjelölt, a vágó Bognár Zsófia, a hangmérnök Faragó Tamás vokalizációkutató, a vezető operatőr és zeneszerző Leéb Ádám, a felelős szerkesztő és több jelenet operatőre, Csányi-Miklósi interjú riportere Kubinyi Enikő, a Lendület kutatócsoport vezetője.

A hatrészes videósorozat mellett akadémiai előadásokat is elérhetővé tettek a szakemberek a Mecenatúra támogatásának betudhatóan. Az ELTE Etológia tanszék kutatói évek óta konferenciát is szerveznek, hogy a tanszék vizsgálataiban részt vett gazdák megismerhessék, milyen kutatási eredmények születtek a közreműködésükkel. Ezúttal a IX. Kutyaetológia szimpózium tizenöt magyar és tizenhat angol nyelvű előadása került fel a netre, Temesi Andrea doktorjelölt szerkesztésében, Belépés csak kutyával címmel. Ezáltal összesen 37 videóval és csaknem kilenc műsorórával bővült a hazai etológusaink videócsatornáinak kínálata.

A szakemberek új videósorozata az NKFIH Mecenatúra program hozzájárulásával valósult meg és ingyen elérhető a legnagyobb videómegosztón (https://www.youtube.com/watch? v=dtdh2Y8z4do), ezenkívül közösségi oldalon (https://m.facebook.com/watch/100063841601906/1322922818518003).

mti