Az Európai Ügyvezetők Szövetsége az ipari ágazatok közti együttműködést hangsúlyozza a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében

Az Európai Ügyvezetők Szövetsége az ipari ágazatok közti együttműködést hangsúlyozza a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében

Október 1-én Dr. Herbert Diess, a Volkswagen AG igazgató tanácsának elnöke és 11 másik európai társaság vezérigazgatója egyesítette erőfeszítéseit a nulla szén-dioxid-kibocsátású jövő Európája érdekében. Az Európai Unió elkötelezett a nettó nulla kibocsátás elérése mellett 2050-ig, ami összhangban van az Ügyvezetők Szövetsége által képviselt szervezetek saját dekarbonizációs stratégiáival. Valamennyi tag patronálja a Párizs 2050-es célokat, az EU Zöld Megállapodását és az EU törekvését, hogy az éghajlati célkitűzéseit még magasabb szintre emeljék. Az ügyvezetők és vezérigazgatók különféle iparágakat képviselnek, együttesen 600 milliárd euró éves bevételt generálnak, és 1,7 millió embert foglalkoztatnak. A Szövetségük irányítja és közvetíti a tagvállalatok szén-dioxid-mentesítési erőfeszítéseit: összekapcsolja az ágazatokat és stratégiákat, beazonosítja az partnerség előrelátható lehetőségeit, és elősegíti a fenntartható gazdaság és társadalom érdekében megvalósuló projekteket és beruházásokat.

Az ágazatközi Szövetség stuttgarti alakuló ülésén aláhúzta: „Az Európai Unió éghajlati célkitűzései megalkothatók. Ipari ágazatainak nem blokkolják, hanem inkább elősegítik az elmozdulást a szén-dioxid-semleges gazdaság irányába. Hosszú távon minden iparág részére növekedési lehetőségeket látunk. Amennyiben sikeresen tudjuk kezelni ezt a történelmi átalakulást, ennek eredményei a fenntartható fejlődés és a korszerű, jövőbiztos munkahelyek lesznek. Mi minden erőfeszítést támogatni fogunk a társadalmi konszenzus elérése érdekében a fenntartható fejlődés növelése érdekében.” A megalakulással a Szövetsége együttes cselekvést hirdetett meg, amely összekapcsolja a vállalati stratégiákat, az iparágakat és a társadalmakat a szén-dioxid-semleges Európa felé vezető úton.

A Szövetség minden tagja hiszi, hogy kezelhetők az Európai Bizottság új klímavédelmi céljai, amelyek 2030-ig a kibocsátások 55% -os csökkentést irányozzák elő. Ipari oldalon a Szövetség elemei már kötelezettséget vállaltak arra, hogy e célok elérésének elősegítése érdekében az későbbi években több mint 100 milliárd eurót fektetnek be a saját használható dekarbonizációs terveik megvalósításába. Már minden tag meghatározta saját stratégiáját a dekarbonizáció kezelésére, úgy, hogy a vonatkozó értékláncokban csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és fenntartható termékeket és szolgáltatásokat ad az ügyfeleknek. Testhezálló CO2 csökkentési célok elérése érdekében a Szövetség minden tagja és ágazata függ más tagoktól és ágazatoktól, ami különösen aláhúzza az ágazatközi tevékenységek szükségességét.

Az házak és a települési környezet szempontjából a nulla kibocsátású irodák és a fenntartható zöld várostervezés áll a középpontban. A korszerű kereskedelmi modellek kapcsán a hangsúly a szén-dioxid-nyomon tervek nyomon követésén lesz, melyet digitális technológiáival valósítanak meg az ellátási láncban. A fenntartható finanszírozás kiterjedése ugyancsak új lehetőségeket biztosít. A tagok abban is egyetértenek, hogy az átalakulásnak a nettó nulla széndioxid-kibocsátású jövő felé széles közmegegyezésen kell alapulnia. Az Ügyvezetők Szövetsége hajlandó hozzájárulni ehhez a konszenzushoz, és társadalmi szerződést kötni a párbeszéd fokozásával a magánszektor részvényesei, az állami szektor és a civil társadalom képviselői közt. Ezzel egy időben a Szövetség elemei arra hívják fel a politikai vezetőket, hogy biztosítsák a elengedhetetlen politikai segítséget és ösztönzőket. Az alakuló ülésen a a párbeszéd kezdetét vette Frans Timmermans-nal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével.

Az Ügyvezetők Szövetsége meg van győződve arról, hogy az ambiciózus dekarbonizáció és az ágazatok közti kooperáció határozott és az ágazatokon átnyúló politikai kereteket igényel. Ilyenek példának okáért a szén-dioxid árképzésének minimális legalacsonyabb ár melletti megvalósítása az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében, az energia szektor adózási rendszerének reformja, az erős keresletet megteremtése a fenntartható, modernizált és digitális megoldások iránt, például megújítási rendszerek, közbeszerzések és beruházások felhasználásával.

Az Ügyvezetők Szövetsége a kulcsfontosságú ipari ágazatokat képviseli: ABB, AkzoNobel, Eon, Enel, Iberdrola, A. P. Møller Maersk, Philips, SAP, Scania, Schneider Electric, Siemens és Volkswagen. A 2020 júniusában az Európai Bizottsághoz intézett első, együttes levelet követően az első egyéni találkozó aláhúzta elkötelezettségüket, hogy szélsebesen cselekedjenek és elismerjék, tudatosítsák a elengedhetetlen átalakítások sürgősségégét a jövőbeli versenyképesség érdekében.