Az igáslókultúrát bemutató turisztikai központot osztottak ki Nagyvázsonyban

Ökoturisztikai központot osztottak ki Nagyvázsonyban, az Európában egyedülállónak mondható létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet ismerteti a látogatóknak.

A Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Center ünnepélyes átadóján Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, a centrum ötletgazdája kijelentette, hogy a 126 millió forintos uniós forrásból épült, 33 hektáron elterülő létesítményben az igásló lovas kultúra bemutatásán túl, a centrum a helyi áruk gyűjtőpontjaként szolgál, és rendezvénytérként üzemel, a szomszédságában ugyanakkor egy 1200 méteres tanösvény kanyarog. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára azt mondta: az igásló center támogatja a helyi és a régiós gazdaság erősödését, és átörökíti a lovaskultúra hagyományait a jövő részére.

Megemlítette: a ló és a vele végzett munka szerves része, mozgatója volt a magyar gazdaságnak a 20. század első feléig, de mára méltatlanul háttérbe szorult. Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési küldötte azt mondta el, hogy a centrum létrejöttével, a nagyvázsonyi látnivalók – a vár és a postamúzeum – kiegészültek egy harmadik nevezetességgel, amelyek megtekintése már egy egész napi programot adhat a turistáknak.

mti