Az okosszemüvegek legmodernebb generációját ismerteti részleteiben is a Bosch

Az okosszemüvegek legmodernebb generációját ismerteti részleteiben is a Bosch

A Bosch Sensortec a Las Vegas-i CES vásárlói elektronikai szakmai vásáron szemlélteti az okosszemüvegek részére fejlesztett továbbfejlesztett Light Drive optikai rendszert. A Bosch Smartglasses Light Drive modul egyetlen eredetű, mindent magába foglaló egység, amely MEMS-alapú (mikro-elektromechanikai rendszer) tükrökből, optikai elemekből, érzékelőkből és fedélzeti feldolgozóegységből áll. Az integrált megoldás tiszta képi hatást ajánl világos képekkel, amelyek még közvetlen napsütésben is jól láthatók.

A Bosch Sensortec első alkalommal integrálta az újonnan kifejlesztett Bosch Light Drive modern műszaki megoldást az okosszemüveg rendszerébe. Ez forradalmasítja az egész napos viseletre tervezett okosszemüvegeket, a egész átlátszóság érzetét nyújtva. Ráadásul nagymértékben növeli a szerkezet társadalmi elfogadottságát, minthogy használata mások részére alig észrevehető.

A modern műszaki megoldás felhasználható a hullámvezető rendszerek teljesítményének optimalizálására is. A Bosch Sensortec már fejleszti ehhez az integrált megoldásokat.

Nincs érzékelhető képernyő vagy integrált kamera, amelyek ezelőtt elrettentették a felhasználókat az okosszemüvegektől. A Smartglasses Light Drive kisebb mérete okán a formatervezők megszabadulhatnak a sok mai okosszemüvegre sajátos előnytelen kialakítástól. Most először biztosítja ez a rendszer a kisebb, könnyebb és stílusosabb okosszemüveg-formaterveket, amelyek megfelelnek a kényelmi és a designra vonatkozó elvárásoknak. A kisebb méret meghatározó mindazoknak is, akik látáskorrekció folytán viselnek szemüveget, mert tíz emberből hat mindennap hord valamilyen korrekciós lencsét1.

“A Smartglasses Light Drive rendszer a ma elérhető legkisebb és legkönnyebb árucikk a világon, ennek köszönhetően csaknem minden tradicionális szemüveget okosszemüveggé formálhat” – mondja Dr. Stefan Finkbeiner, a Bosch Sensortec cégvezetője. “Az okosszemüvegek javíthatják a közlekedésbiztonságot azzal, hogy megszüntetik az okostelefonok figyelemelterelő használatát, csökkenthetik a felhasználók ösztönös mozdulatait, hogy állandóan mobileszközeikre pillantsanak az értesítések és üzenetek folytán.”

A Bosch Sensortec továbbfejlesztett Smartglasses Light Drive megoldása digitális fáradtság nélküli napot nyújt a felhasználóknak. A rendszer éppen praktikus időben jeleníti meg a elengedhetetlen információkat, minimális formában. Ideális az olyan alkalmazásokhoz, mint a navigáció, a telefonhívások és az értesítések, mindent összevetve például az ébresztőhöz, a naptárbejegyzés emlékeztetőihez és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz, példának okáért a WhatsApp és a WeChat programokhoz. Segédkezésével különösen kényelmesen kezelhetők a mindennapi, jegyzetalapú információk, példaként a feladatok és a bevásárlólisták.

Mostanáig ezek az alkalmazások főként azokra az eszközökre korlátozódtak, amelyek rendelkeztek fizikai képernyővel – akárcsak az okostelefonok és az okosórák. Az okosszemüvegek minimálisra csökkentik az okostelefonok kényszeres nézegetését, ráadásul fokozzák a járművezetők biztonságát a kézhasználatot nem igénylő, átlátszó, a látómezőbe vetített navigációs utasításokkal. A korszerű műszaki megoldás a későbbiekben újabb alkalmazások és információk elérését teheti lehetővé, releváns adatok és a közösségi média azonnali elérésével, ezenkívül a zenelejátszás intuitív irányításával társítva.

Továbbfejlesztett modern műszaki megoldás apró csomagban

A Bosch Smartglasses Light Drive modulban van mikro-elektromechanikai rendszerre (MEMS) épülő fényszkenner letapogatja az okosszemüveg üvegébe ágyazott holografikus optikai elemet (holographic element, HOE). Ez a HOE a fénysugarat az emberi retina felületére irányítja, és mindent összevetve vetíti ki a folyamatosan fókuszban található képet.

Ezzel a technológiával a kéz használata nélkül, biztonságosan megnézegethető csaknem minden adat egy csatlakoztatott mobileszközről, példának okáért egy okostelefonról, amelyiknek információit komfortos pozícióban jeleníti meg a szerkezet. A kivetített nagy felbontású kép éles, világos, csak a viselő részére látszódik, ám az adaptív fényerőnek hála még közvetlen napsütésben is tisztán megfigyelhető.

A Bosch Light Drive modern műszaki megoldás kompatibilis az ívelt és a korrekciós lencsék tekintetében is, ezáltal ez a korszerű készülék vonzó és elérhető a szemüveget hordó felhasználók részére is. A régebbi konkurens megjelenítési technikáknál visszatartó erő volt a fényforrások körüli homályos vagy szivárványos udvar (azaz a szórt fény), amely a rendszer kikapcsolt állapotában érzékelhető.

A Bosch Light Drive modern műszaki megoldás kellemes, egész napos optikai átlátszóságot szolgáltat minimális szórtfény-érzékenységgel. Ez azt jelenti, hogy a kilátás folyamatosan kristálytiszta és nincs többé zavaró belső tükröződés.

A legkisebb okosszemüveg-megoldás a piacon

A modern, mindent magába foglaló, vagyis kulcsrakész Light Drive rendszer a legkisebb a piacon elérhető hasonló rendszerek közül és a létező megoldásoknál 30 százalékkal vékonyabb. Hozzávetőleges méretei: 47-75 milliméter hosszú, 5-10 milliméter magas és 8 milliméter széles (a partner integrációja függvényében), tömege mindazonáltal 10 grammnál is könnyebb. Ez megoldást jelent a szemüveggyártóknak, hogy rugalmasan csökkentsék a szemüvegkeret szélességét, stílusos formatervet alkossanak meg, és megszüntessék az első generációs okosszemüvegek láthatóan vaskos megjelenését. A Light Drive modern műszaki megoldás társadalmi elfogadása és széles körű használata jelentheti a következő nagy lépést a vásárlói elektronikai iparban megjelenítőeszközöket gyártók részére.

Mindenre kiterjedő megoldás az okosszemüveg-gyártók részére

A Bosch Sensortec kulcsrakész megoldásként biztosítsa a Light Drive rendszert. Házon belül tervezték és fejlesztették, hogy ezáltal biztosítsák az örökösen jó minőséget, a megbízhatóságot és a teljesítményt, reagálva a felhasználók termékmódosítási igényeire.

A Bosch Sensortec az egyetlen mindenre kiterjedő rendszerbeszállító a Light Drive retina modern műszaki megoldás kapcsán, kiegészítő kellékek és megoldások széles körét nyújtsa. Az okosszemüveg-modult nagyszámú érzékelőmegoldás gyarapítja, példának okáért a Bosch BHI260 okosszenzor, a BMP388 légköri nyomásérzékelő és a BMM150 magnetométer. A szenzorok olyan felhasználói funkciókat biztosítanak, akárcsak a többszöri érintés a kereten, még komfortosabbá téve a szemüvegek kezelését.