Az olaszországi Ivreában kezdetét vette a narancsháború

Az olaszországi Ivreában kezdetét vette a narancsháború

Az olaszországi karnevál kiemelkedő programjaként ismert a piemonti Ivreában vasárnap kezdődött narancsháború, amelyen a déli gyümölcsöt használják fegyverként. Velence városa szintén megtelt turistákkal a karnevál utolsó hétvégéjén.

A Torinóhoz közeli metropolisz főterén és utcáin ötvennégy szekér vonul fel, ezekről a várost elnyomó zsarnok katonái (sisakkal a fejükön) naranccsal veszik célba a gyalogosan harcoló népet, amely is naranccsal válaszol. Hatszáz mázsa narancs vérzik el Ivrea utcakövein. A gyümölcs a dél-olaszországi Calabriából és Szicíliából érkezik és olyan selejt narancsról van szó, amelyet egyébként nem tudnak értékesíteni.

Az ivreai narancsháború első napján hetvenen sérültek meg. A legsúlyosabb eset egy láb- és egy orrtörés volt.

Az 1808-tól ismétlődő ivreai narancsháború több tízezer olasz és határon túli turistát vonz, és a tradíció szerint húshagyó keddig tart. Csak vasárnap tizenhatezren dobálták egymást naranccsal, felük fizetős turista volt. A háborúba szóló „belépőjegy” nyolc euróba kerül.

Velencében szombaton százharmincezren, vasárnap nyolcvanezren voltak kíváncsiak a karneváli eseményekre az esős idő ellenére. Vasárnap a Szent Márk téri harangtoronyból Saturnino olasz popzenész „ereszkedett le” kalóz jelmezben. A Szent Márk térre öt ellenőrzési ponton keresztül engedték be a érdeklődőket, akiknek hatósági felszólításra el kellett távolítaniuk az arcukat elfedő maszkot ugyancsak, ha ez lehetséges volt.

(mti)