Azt tudtad, hogy… ? Hasznos funkciók az okostelefonodon, amelyekről valószínűleg még nem hallottál

Azt tudtad, hogy... ? Hasznos funkciók az okostelefonodon, amelyekről valószínűleg még nem hallottál

Az okoseszközök és a modern műszaki megoldás napjainkban már az életünk szerves részét képezik, a magyarok már közel háromnegyede büszkélkedhet okostelefonnal. Ezek a gépezetek ezelőtt sosem látott lehetőséget jelentenek, ugyanis az internetelérésnek, a fejlett processzoroknak és kameráknak betudhatóan nagyszámú rendkívüli szerepkör válik hozzáférhetővé rajtuk. Sok olyan megoldás is rejtőzik viszont a telefonokban, amelyekről valószínűleg kevesen tudnak, ugyanakkor igen hasznosak lehetnek.

Kiterjesztett valóság

A Kiterjesztett Valóság (Augmented Reality, AR) a legtöbbeknek valószínűleg a közkedvelt, szabadban sétálós játékot juttatja eszébe, de a modern műszaki megoldás ennél jóval többre képes. A virtuális térben az okostelefon kamerájával a felhasználók lemérhetnek heterogén tárgyakat, és rajzolhatnak valós időben, mindent összevetve az AR hasznavehető akár lakberendezésre vagy tervezői feladatokra is. A Samsung okostelefonokon az AR élményekhez elég bekapcsolni kamerát, ezt követően kiválasztani az opciók közül az AR Zóna alkalmazást. A Bixby Vision támogatásával akár hosszabb írott szöveg is beolvasható és lefordítható. A kamerát egy megvásárolni kívánt tárgyra irányítva, a fejlett okoseszköz felismeri a terméket, mindent összevetve a felhasználók akár vásárolhatnak is ezen át.

Napi rutin

Az okostelefonok napjainkban már képesek felismerni a felhasználó napjainak szabályszerű ismétlődéseit és a működésüket ehhez igazítani. Ez sokkal többet jelent a megszokott naptáralkalmazásnál. A gépezetek képesek megjegyezni, példának okáért, milyen zenék szólnak az egyes napszakokban, vagy mikor van többnyire lehalkítva a telefon. A pörgős, vállalkozásbeli környezetben dolgozó felhasználók részére ideális megoldás lehet, hogy pár apróságban a szerkezetre bízzák a vezérlést, ameddig ők a kardinális dolgokra koncentrálnak. A Samsung csúcskészülékeken a Bixby Rutinok tömérdek esélyt nyújtanak arra, hogy a beállításokat teljesen a napi rutinhoz igazítsák a felhasználók.

Okos felvételek

Egy okostelefon kamerája napjainkban már képes teljesen kiváltani egy profi fényképezőgépet. A felvételek elkészítése viszont jóval egyszerűbb lehet mobilon, merthogy a masina nyújt támogatást megkeresni a legjobb beállításokat. A legtöbb masina képes felismerni az egyes jeleneteket, és mesterséges intelligencia támogatásával ehhez igazítani a kamera üzemelését. A Samsung Galaxy S20 FE készülékeken elérhető az Okos felvétel mód is, amely egy rövid felvételből előállít különféle fotót- és videót is, amelyek közül a felhasználók választhatják ki a kedvencüket. Az időzítő használatára is léteznek rendhagyó megoldások, mint amilyen a tenyérjelzés, amellyel a felhasználók egyetlen gombnyomás nélkül is elindíthatják a felvételt.

Telefonkeresés

A legkorszerűbb okostelefonokon már elérhető az ultra szélessávú (UWB) modern műszaki megoldás, amely nagyszámú új felhasználási lehetőséget biztosíthat. Ilyen a Samsung készülékein elérhető SmartThings Find szolgáltatás is amellyel megtalálhatók az eltűnt telefonok, tabletek vagy okosórák, még akkor is, ha azok offline állapotban vannak. A keresett okostelefon precíz helye megjelenik egy térképen, mikor is ugyanakkor a felhasználók az eltűnt tárgy közelébe érnek, kiválaszthatják a hangjelzés szerepkört, vagy a kiterjesztett valóság alapú Közeli Keresés lehetőséget is. Nincs több kanapé alatt eltűnt telefon, iskolában felejtett tablet vagy túlzottan biztonságos helyre elpakolt okosóra.