Bagdy Emőke kapta az ez évi Duna-díjat

Bagdy Emőke kapta az ez évi Duna-díjat

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus kapta idén a Duna Televízió alapította, tizedik alkalommal odaítélt Duna-díjat. Az elismerést Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyújtotta át Budapesten.

Az ünnepségen Kövér László azt mondta, a Duna-díj azt hirdeti, hogy „nemzeti közösségünk élő valóság”, amely folyamatosan erősebbnek bizonyul, mint azon erők, amelyek szét akarják bomlasztani. Az elismerés évről évre megerősíti „a keresztény európai kulturális gyökereinkből fakadó értékeink nemzeti fenntartó erejébe vetett hitünket” – tette hozzá.

Azt mondta: Bagdy Emőke „szelíd lélekvédő” egy „vad, lélekromboló korban”.

Elmondása alapján a „lélekrombolás” tudatos hatalmi törekvés eredménye. Tárgy arra, hogy világuralomra hajtó érdekcsoportok képviselői megtörjék embertársaik akaratát, befolyásolják gondolataikat, irányítsák cselekedeteiket azért, hogy alávethessék őket a saját politikai és pénzügyi hasznuk szempontjának – mondta Kövér László.

Úgy vélekedett, az emberi iparkodás megtörése minden nem demokratikus hatalmi gépezet célja. Ameddig a történelemben ezelőtt főként fizikai erőszakot alkalmaztak az törekvés megtörésére, a második világháború után a nyugati világban változott a módszer: már a tudatot befolyásolják – hangoztatta.

A 20. századi történelem viszont bebizonyította: ha egy közösség túléli az erőszakot, akkor erőt gyűjthet, és testhezálló időben kiszabadíthatja magát – mondta a házelnök.

Napjainkra a nyugati világban „korszakhatárra érkeztünk”. A test megtörése, a tudat befolyásolása után a nem demokratikus hatalmi törekvések új eszköze a „lélek megtörése” lett. Az „elidegenítés általi lélekrombolás” és „lélekrablás”, az értéktudat egész felszámolása. Megpróbálják elidegeníteni a nyugati embert önmagától, hogy a végén már azt se tudja, fiú-e vagy lány – mondta.

A „lélekrombolók” célja, hogy kiszolgáltatottakká tegyék az embereket, ami ellen csak hasonlóan tudatos védekezés vezethet eredményre: olyan, amilyet Bagdy Emőke képvisel évtizedek óta a magyar pszichológiában – hangoztatta.

Kövér László gyógyítónak és építőnek nevezte a díjazottat. Megemlítette, Bagdy Emőke egyetemi tanárként négy szak indításában játszott kulcsszerepet. A kitüntetett szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervizor, a pszichológiatudomány kandidátusa, professor emerita – sorolta.

Bagdy Emőke bátor közéleti harcos, de mint minden igazi katona, nem valakik ellen viaskodik, hanem valakikért. Küzd a lelki betegségekkel élőkért, a széthulló családokért, a szenvedélybetegekért. Napjainkban már viszont ez nem elég, ezáltal más harcokat is vállalnia kellett, példaként a „lélekrablók” ellen – hangoztatta a házelnök.

Hangoztatta, a Föld ott tart, hogy nyugaton már bátorság kell annak kimondásához, hogy a pedofília kóros és káros. Bagdy Emőke alapján ellenben elítélendő és megakadályozandó az a rendellenes szexuális aktivitás, amely a vétlen gyermekeket teszi ki maradandó sérüléseknek. A díjazott kijelentette azt is: a pszichoszexuális nevelés jogát vissza kell adni a szülőknek – mutatott rá Kövér László.

Dobos Menyhért megemlítette: a Duna Televízió 1992-ben szólalt meg első alkalommal. Ez lett a nemzet tévéje, amely áthidalta az anyaországot az elszakított területekkel, reményt adott a külhoni magyaroknak – fűzte hozzá, jelezve, az összekötőkapocs, melyet őrizni kell, „kultúránk, hitünk, hagyományaink és édes anyanyelvünk”.

A 2012-ben hozott létre Duna-díjat olyan személyek és szervezetek kapják, akik és amelyek sokat tettek a magyarság megmaradásáért – mondta Dobos Menyhért, hangsúlyozva azt is: Bagdy Emőke a közmédia állandó szereplője.

A kitüntetett azt mondta, egész munkás élete értelmét látja az elismerésben. Közölte: egyidejűleg tartja magát pszichológusnak és tanárnak. Állandóan hite és határozott véleménye alapján cselekszik, beszél – tette hozzá. Kiemelte, hogy a legfontosabbnak ma az identitás védelmét gondolja, mivel tévhitek „úszkálnak a levegőben”, „lassan az embertelenítés irányába ható vélekedésekkel találkozunk”. Bagdy Emőke arról is beszélt, hogy az életét szolgálatnak tekinti.

A találkozó sajtóanyagában azt írták, hogy a Duna Televízió huszadik születésnapján hozott létre Duna-díjat azok nyerhetik el, akik példaértékű munkájukkal, tevékenységükkel sokat tettek a közösségükért.

Bagdy Emőke életének minden pillanatát olyan alapvető értékek határozzák meg, mint az emberség, a kedvesség, a támogatni vágyás. A mester igyekszik jobbá tenni a világot – emelték ki. Nemcsak szakpszichológus, író, egyetemi tanár, pszichoterapeuta, hanem környezete megfogalmazásában mester és barát is. Bagdy Emőke az utóbbi évtizedekben ezernél több akadémiai előadást tartott, szakkönyvei mellett tankönyvjegyzeteket, tanulmányokat írt, könyveket szerkesztett. Megszámlálhatatlan recenzió, pályázat, sok médiaszereplés kötődik a nevéhez – olvasható a sajtóanyagban.

A Duna-díjat az 1992-ben indult Duna Televízió szellemiségében alkották meg, abból a célból, hogy kifejezzék elismerésüket mindazok munkásságáért, akik sokat tesznek a nemzeti összetartozásért.

A kitüntetést első alkalommal Csoóri Sándor író, költő, a Duna Televízió egyik alapítója kaphatta meg. Őt követte Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke, ezután Tőkés László református lelkész, európai parlamenti képviselő. 2015-ben a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, 2016-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, 2017-ben Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, 2018-ban a Rákóczi Szövetség, 2019-ben Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, előző évben ugyanakkor a Kormorán együttes volt a díjazott.

Az ez évi elismeréssel járó vázát a Hollóházi Porcelánmanufaktúrában, Magyarország tíz legrégebbi cégének egyikében készítették hetekig, kézzel – hangzott el az ünnepségen.

mti