Bankkártyánk helyett is jó az okosmobil

Bankkártyánk helyett is jó az okosmobil

A plasztiklap helyett elég a mobilt odaérinteni a pénztárnál a terminálhoz. Elindult itthon a MobilTárca.

Hagyományos, plasztik bankkártyája nélkül is útnak indulhat az új szolgáltatás használói, ha náluk van NFC-lapkával szerelt okostelefonjuk. A MobilTárca ugyanis képes kiváltani a bankkártya funkcióját, bárhol lehet vele fizetni, ahol Paypass terminál van felszerelve.

Elég odatartani a – bekapcsolt – okostelefont az olvasó közelébe, a kívánt összeget a rendszer levonja a felhasználó bankszámlájáról. A kis értékű vásárlásoknál a fizetés csupán ennyiből áll, a nagyobb összegűek esetében biztonsági okokból PIN-kódot is be kell ütni a telefonon. A technológia nem csak fizetésre alkalmas, a telefon odaérintésével belépőjegyet, bérletet, hűségkártyát is helyettesíthet az okostelefon, ha az adott helyszínen felszereltek megfelelő leolvasó terminálokat.

Bevezetését megelőzően a MobilTárcát egy éven át tesztelték a magyar mobilszolgáltatók, a cégek közül elsőként a Magyar Telekom vezeti be élesben ügyfelei számára a szolgáltatást. Decembertől azok az ügyfelek tudnak majd – NFC lapkával szerelt – okostelefonjukkal fizetni, akik OTP-s betéti számlával rendelkeznek. Az OTP Bank szerint az okostelefonba telepíthető virtuális bankkártyát ugyanolyan biztonságosan lehet használni, mint plasztiklapba épített társait.

A hagyományos, chipes, vagy mágnescsíkos kártyák olvasására való termináloknál nem lehet a mobiltárcás készülékekkel fizetni, de a fizetési rendszer hátterét biztosító Mastercard cég három éven belül mindegyik terminálját alkalmassá teszi Magyarországon az okostelefonos fizetésre. Még a közeljövőben tervezik azt is, hogy a megoldást ital-, és ételautomatákba is beépítsék, így ezekhez sem kell többé aprópénzért kutatni a zsebünkben.

A Telenornál az Origónak elmondták, hogy rövid időn belül tervezi, hogy elérhetővé tegye ügyfeleinek a MobilTárcát, míg a Vodafone azt is elmondták, hogy a jövő év első negyedévében tervezik az éles indulást.

Az iPhone-osok egyelőre kimaradnak

Bár az Apple idén ősszel bejelentette saját NFC-s fizetési megoldását, az iPhone 6-ban debütáló Apple Pay-t, a MobilTárcát itthon egyelőre csak a megfelelő androidos készülékek tulajdonosai tudják használni – derült ki a MobilTárca bejelentésén. Az Apple rendszere azonban zárt, és jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el, így a MobilTárcát egyelőre nem lehet használni az iPhone-okkal. Egyelőre a windowsos telefonok sem támogatottak, mivel a fejlesztők elsőként a piac 80 százalékát lefedő Google-platformra koncentráltak.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezetője szerint e készülékek köre mostanra ért el egy olyan kritikus tömeget, amikor már megéri bevezetni élesben a szolgáltatást – ma már a mobilcég kínálatának háromnegyedét ilyen telefonok teszik ki. Év végére harmincra nő az NFC-s telefonok kínálata a cégnél. Mattheisen szerint arra is szükség lesz, hogy oktassák a felhasználókat, sokan ugyanis nem is tudják, hogy a telefonjukban van NFC-lapka, és hogy azt mire lehet használni.

Az NFC chip egyébként nem egy drága alkatrész, ezért a fizetést biztosító megoldás nem csak felsőkategóriás, hanem olcsó androidos mobilokkal is használható, bár az ügyfél SIM-kártyát ez esetben egy speciális típusra kell lecserélni – ez ingyenes -, és a használathoz mobilinternetre is szükség van. Ha ezek megvannak, az ügyfélnek csak egy appot kell letöltenie a Google Playről. A MobilTárcában lévő virtuális jegyek, bankkártyák, belépők hitelesítés után bármikor átköltöztethetők új okostelefonra is.

Az app egy olyan térképes keresőt is tartalmaz, ami megmutatja, hogy a közelben hol találhatok NFC-s fizetésre alkalmas terminálok, elfogadóhelyek.

Hol lehet használni?

Jelenleg több mint kétmillió darab érintéses fizetésre használható Paypass-bankkártya van hasznalátban Magyarországon, és több mint húszezer elfogadóhelyen lehet ezekkel fizetni – ezek mindegyikén lehet használni a MobilTárcát is.

A szolgáltatással nem csak vásárolni lehet, de a színház- és koncertjegyeket, belépőket is kiváltja az új technológia a Jegy.hu-nál – bizonyos helyszíneken. A rendszerhez csatlakozott még a Supershop is, ahol a hűségpontok gyűjtése vált lehetségessé okostelefonnal.

(forrás: origo.hu)