Betegségeknek strapabíró szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken

Betegségeknek strapabíró szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken

A legjellemzőbb gombabetegségeknek strapabíró szőlőültetvényt telepítenek hat és fél hektáron, a Balaton-felvidéken a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 450 millió forintos segedelemével, hogy magas hozzáadott értékkel ellátott borászati termékeket fejlesszenek, ezenfelül információt kapjanak a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről – közölte a baranyai egyetemi intézmény a sajtó képviselőivel.

A PTE információja alapján a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekt segítséget jelent a szőlészeteknek és borászatoknak a következő évek fajtaválasztásában és termékfejlesztésében – jelezték.

A fejlesztést indokolja a kommüniké alapján, hogy a klímaváltozás következtében egyre nagyobb feladja a leckét a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben. Ennek a tradicionális szőlőfajták tekintetében egyre nehezebben, egyre több pénz és energia ráfordításával tudnak csak megfelelni a szőlőtermesztők.

Az információ alapján a fejlesztés eredményeként megtörténik három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának kidolgozott leírása és ha a fejlesztésben alkalmazott szőlőfajtákból piacképes árucikk válik, „reális új alternatíva állhat rendelkezésre a hazai, valamint az internacionális szőlő és bor szakterület részére” – emelték ki.

A kommüniké alapján a projektben alkalmazott fajták tekintetében alig kell növényvédőszereket használni, ez mindazonáltal a tudatos élelmiszerfogyasztás és a környezetet kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, mindemellett a hazai produktumok, hazai fejlesztés támogatása szempontjából is releváns.

Az információ alapján a fejlesztésekkel „fel tud zárkózni a hazai kutatás, amellett adott esetben meg tudja előzni a Nyugat-Európában zajló, hasonló célú programokat”, egyben a „projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását irányozza elő” – írták.

A fejlesztés előreláthatóan 2025 tavaszán zárul ezután.

A badacsonyörsi központú, feldebrői telephellyel is ellátott csaknem 180 embert foglalkoztató Varga Pincészet a társaság korábbi közlése alapján 250 hektáron termeszt, és 2000 hektárról vásárol fel szőlőt.

A társaság a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján 2020-at 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 476 millió forintos adózott eredménnyel zárta, ameddig 2019-ben 5,3 milliárd forintos bevételt és 327 millió forint profitot szerzett.

mti