Bosch Connected World 2022

Bosch Connected World 2022

A Bosch tovább folytatja a digitális átalakulást. A modern műszaki megoldások és szolgáltatások szállítója 2025-ig tízmilliárd eurót fordít digitalizációra és hálózatba kapcsolásra. Ennek kétharmadát ígéretes új modern műszaki megoldások fejlesztésére és bővítésére szánja, különös tekintettel a hosszú távú fenntarthatóságra, tetejébe a mobilitás és az Ipar 4.0 megoldásaira. „A Bosch minden területén komoly lehetőségeket ajánl a digitalizáció” – hangoztatta Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke Berlinben, az ez évi Bosch Connected World (BCW) AIoT-iparági szimpóziumon. „Az ígéretes új technológiákon túl munkatársaink képzése és szakmai fejlődése is meghatározó, merthogy ma és holnap is ők jelentik az „Életre tervezve” modern műszaki megoldások kulcsát” – fejtette ki Hartung. A vállalatcsoport vezetője közzétette, hogy az elkövetkezendő időszakokban a Bosch az IBM-mel üzemel közösen a kvantum-számítástechnika területén. A cél az, hogy az elkövetkezendő tíz év esetén az anyagok kvantum-számítástechnikai szimulációjával találjanak helyettesítő anyagokat a szén-dioxid-semleges hajtásrendszerekben – az elektromos motorokban és az üzemanyagcellákban – alkalmazott nemesfémek és ritkaföldfémek kiváltására.

Gyorsul a fenntartható megoldások kutatása

A Bosch az ipari alkalmazások szempontjából különösen jelentős anyagok szimulációja kapcsán számára elérhető sokévi jártasságát viszi az együttműködésbe, cserébe mindazonáltal az IBM-felhőn át az IBM több mint húsz fejlett kvantumszámítógépből álló flottájához férhet hozzá. A kvantumszámítógépek jövőbeni generációinak segédkezésével a Bosch olyan technikákkal tervezi kiszámítani a korszerű anyagok tulajdonságait, amelyek a létfontosságú idő vagy az adott komplexitás következtében már nem alkalmazhatók praktikusan a szokásoknak megfelelő számítógépeken. Amint a távolabbi jövőben tovább nő a kvantumszámítógépek teljesítménye, már a tradicionális számítógépek részére létfontosságú idő töredéke alatt is lehetővé válhat, hogy következtetéseket vonjanak le a korszerű anyagok sajátos tulajdonságairól. Az érdeklődésre számot tartó alkalmazások felkutatására szolgáló kvantum-algoritmusokon zajló munkában a Bosch és az IBM szakértőinek kutatásai is megjelennek. „Megosztjuk az IBM mestereivel a kimondottan specifikus alkalmazási területekre szánt anyagok szimulációja alatt gyűjtött ismereteinket, cserébe mindazonáltal mélyebb betekintést nyerünk a kvantum-számítástechnika – a hardvert is beleértve – teljesítményébe és alkalmazhatóságába. Közösen új szintre emelhetjük a kvantumszimulációt, és internacionális szinten is versenyelőnyre tehetünk szert” – nyomatékosította Hartung. Az üzemanyagcellákban felhasználható új anyagokon kívül a Bosch az elektromos motorokba építhető új mágnesek iránt is érdeklődik, amelyek könnyebbek, kompaktabbak, hatékonyabbak és könnyűszerrel hozzáférhetők. Az ilyen új anyagok várhatóan környezetkímélőbbnek is ígérkeznek az elektromos járművek releváns alapanyagának számító ritkaföldfémeknél.

A technológiai önállóság szempontjából meghatározó kvantumtechnológiák

A kvantumszámítógépek szoftvereit nézve a németországi tudomány és ipar szilárd pozícióval büszkélkedhet az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával zajló átfogó versenyben. A piackutató intézetek is nagy lehetőséget látnak ebben a technológiában, példaként a Boston Consulting Group becslése alapján a kvantum-számítástechnika piacának volumene a korszerű termékekkel és szolgáltatásokkal egyesült erővel 850 milliárd dollár is lehet a következő 15-30 évben. Szintén biztatóak a kvantumérzékelő-technológia területére vonatkozó előrejelzések, a McKinsey várakozásai alapján ez a piac akár hétmilliárd dollárra is bővülhet a következő években. „A kvantumtechnológia döntő fontosságú Európa technológiai szuverenitása szempontjából. Releváns, hogy ne más régiókra bízzuk az önálló fejlesztést, hanem új ipari alkalmazási területeket nyitva kereskedelmi modelleket dolgozzunk ki” – emelte ki Hartung.

Most a Bosch csaknem 30 szakértője dolgozik a kvantumérzékelő-technológia és a kvantum-számítástechnika területein, az év eleje óta ugyanakkor egy Bosch startup társaság igyekszik felgyorsítani a kvantumérzékelők megjelenését a kereskedelmi forgalomban. A Bosch kutatásai már évek óta zajlanak ezen a tájékon, és internacionális szinten is vezető szerepet tölt be. Éppen olyan a kvantumszámítógépekben, a kvantumérzékelőkben is hatalmas eshetőség rejlik, amelyek mindeddig soha nem látott pontosságot adnak a tradícióknak megfelelő mikroelektromechanikai (Mikroelectromechanical System; MEMS) szenzorokhoz képest – belátható időn belül akár ezerszeres mérési pontosság szintén rendelkezésre áll velük. Az orvostudományban példaként a kvantumérzékelők olyan neurológiai rendellenességek pontosabb és könnyebb diagnosztizálását segíthetik elő, mint az Alzheimer-kór. Akár az idegi impulzusokat is érzékelhetik ezt követően, mindent összevetve mozgathatnak orvosi protéziseket, ezenfelül a puszta gondolatvezérlést is lehetővé tehetik a virtuális valóságban. „A kvantumérzékelők szakterületén végzett tevékenységünk és az IBM mestereivel folytatott kutatási együttműködésünk révén a legjobb értelemben véve alkothatunk „Életre tervezve” technológiákat” – mutatott rá Hartung.

Csak egy kattintásnyira a fenntarthatóság

A digitalizáció kínálta alkalmak kiaknázása és a hálózatba kapcsolt világ alakításában való aktív szerepvállalás érdekében a Bosch is igyekszik megnyerni a mélyreható informatikai és szoftveres szakértelemmel ellátott munkatársakat. A társaság jelen pillanatban csaknem 40 ezer szoftverszakértőt alkalmaz. A Bosch új Decarbonize Industries startup cégének munkatársai példának okáért olyan szoftvermegoldást fejlesztenek, amely az ipari vállalkozásokat támogatja szén-dioxid-semlegességük megvalósításában. Ez a megoldás egy a Bosch és az EWE AG energiaszolgáltató együttes fejlesztésében készülő platform, amely például az energiapiac, a jogi szabályzás aktuális adatai alapján támogatják a vállalatokat a hosszú távú fenntarthatósági célok megvalósításában.