Budapest Fotófesztivál – David Lynch fotókiállítása a Műcsarnokban

Budapest Fotófesztivál – David Lynch fotókiállítása a Műcsarnokban

David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories / Kis történetek című fotókiállításával nyílik meg a Műcsarnokban március 1-jén a 3. Budapest Fotófesztivál.

David Lynch példátlan tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, ezáltal erre a sorozatára is meghatározó módon volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – ismerteti a kiállítást a Műcsarnok által a sajtó számára eljuttatott közlemény.

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek a mester filmjeiből széles körben elterjedt univerzummá állnak össze.

A Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, míg hasonlóképpen feltárja az emlékeket és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan David Lynch képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közti összefonódás – áll a közleményben.

A széria a 2014-es párizsi fotóhónapra készült, és eddig mindössze három alkalommal volt érzékelhető.

A Szarka Klára fotótörténész szervezésében meghirdetett fővárosi prezentáció március 1-jétől június 2-ig várja az érdeklődőket a Műcsarnokban.

mti