Csabai László kapta az ez évi Mészöly Miklós-díjat

Csabai László kapta az ez évi Mészöly Miklós-díjat

Csabai László író kapta az ez évi Mészöly Miklós-díjat, a névadó szülővárosában, Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2019-ben, a Magvető Kiadónál megjelent, A vidék lelke című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amit Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke biztosított a szekszárdi Művészetek Házában 17. alkalommal szervezett Mészöly-emléknapon.

A kötet 21 írást, úgynevezett hármasnovellákat magába foglal; a múlt század második felének Magyarországán játszódó történeteket a szerző hármasával egy-egy motívummal kapcsolja össze, vagy különféle nézőpontból írja le. Főszereplői nyírségi emberek, az írások – Kolozsi Orsolya irodalomtörténész szavaival – az ő szenvedéstörténetüket dokumentálják.

Szkárosi Endre, az egyesület alelnöke méltatásában például azt mondta el, hogy Csabai László könyvében a novella, az elbeszélés és a regény formai elemei közt közlekedik biztonsággal. Következetesen visszatér egy szűkebb tájvilághoz, aminek centrumában Nyárliget áll, ezzel “a mészölyi epikai modellt juttatja eszünkbe, amely a szekszárdi domboktól indulva (..) a magyar sors egyetemes, emberi dimenzióira nyitott metszetpontosságú panorámát”.

A díjazott – aki magát egy interjúban történetközpontú íróként definiálta – az elismerés átvétele után megjegyezte: munkásságában nagy jelentősége van a helyeknek, gyűjti a településeket, keresi, “miből mit fog elvenni”.

“Történetvámpír vagyok, sokat olvasok, de emberekkel szeretek a legjobban találkozni, mindent elveszek tőlük, melyet mondanak nekem, és gátlástalanul mindent felhasználok” – hangoztatta.

Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, első elbeszéléskötetet A hiéna reggelije címmel 2006-ban jelent meg. A szakmai és közönségsikert Szindbád-történetei hozták meg részére, amelyek 2010 és 2017 közt három kötetben láttak napvilágot a Magvető Kiadónál. 2014-ben Békés Pál-, 2018-ban Artisjus-díjat kapott.

A Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület 2004-ben hozott létre elismerést mai magyar íróknak; 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd (1963-2014), Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba, Lábass Endre és Szvoren Edina kapta meg.

A díj mellett idén is átadták a Mészöly Miklós-emlékplakettet, amit ezúttal Szolláth Dávid irodalomtörténész, kritikus, fordító kapta meg, aki a Jelenkor Kiadó által gondozott Mészöly Miklós művei széria szerkesztője volt, és “stabil támasza” a szekszárdi Mészöly Magasiskola íróakadémiának.

mti