Csaknem egyméteres mamutagyarra bukkantak a régészek Vácon

Csaknem egyméteres mamutagyarra bukkantak a régészek Vácon

Szokatlan leletet, egy csaknem egyméteres mamutagyarat találtak a régészek egy váci mélygarázs építése előtt végzett megelőző feltárás alatt.

A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízásából végeztek ásatásokat a térségben. A csaknem ezer négyzetméteres és csaknem kétméter mélységű tájék átvizsgálásakor a neolitikumra sajátos tárgyakat találtak, ezt követően egy-két bronzkori kerámia töredéke is felszínre került.

A mélyben egy cölöpszerkezetes ház rejtőzött, a hozzá tartozó tároló- és agyagnyerő gödörrel, ahol a cölöpöket leásták, a ház falát mindazonáltal agyaggal kenték fel. A háznál a tudósok maradványcsontokat is felfedeztek. A leletek alapján a ház korabeli lakói nagy valószínűséggel ide temetkeztek télvíz alatt – tájékoztatta a Salisbury Régészeti Kft. a sajtó képviselőit.

„A neolit kori szinten teljesen véletlenül egy mamutagyarba botlottunk, ami annyira szokatlannak tűnt, hogy első alkalommal egy megkövesedett fának néztük. Egy ilyen felfedezés ritka leletnek számít, főként egy neolit és bronzkori tájékon, ahol hiába kerestünk paleolitikumra utaló nyomokat” – számolt be a felfedezésről a közleményben Fajka Szilárd, a Salisbury Régészeti Kft. munkatársa.

„Ezek az hatalmas emlősök a kőkorszak emberének kortársai voltak, így nem tudjuk, hogy a mamutagyar hogyan kerülhetett ide. Izgalmas kérdés lehet, hogy vajon a neolitikum kori emberek vitték oda vagy a folyó hordalékával került a felfedezési helyszínre. Egyelőre csak feltételezéseink vannak, de vagy az újkori bolygatás alatt is ide kerülhetett” – mutatott rá Fajka Szilárd.

Az információ alapján ahhoz, hogy a mamutagyart egyben tartsák, a mesterek folyton locsolták és a védelem érdekében betemették. Ennek alatt aknaszerűen körbeásták, a lehetőségekhez mérten megtisztították a földtől, ezután egy pléhlemezt tettek alá, lefóliázták, és ezáltal sikerült a földről egyben felvenni.

A nagyjából 80 centiméteres agyar most a Salisbury Régészeti Kft. műhelyébe került, az elképzelések alapján a Természettudományi Múzeumban fogják tovább vizsgálni. Ezt követően a szentendrei Ferenczi Múzeumban helyezik ezt követően el.

A legközelebbi, ehhez hasonló mamutleletet Budapesten, a mai Mammut áruház területén találták a régészek, ahol egy csontváz, egy koponya és egy mamutagyar hevert a föld mélyén.

Az elefántfélék családjába tartozó mamutok csaknem 200 ezer évvel ezelőtt kezdtek elterjedni Eurázsiában. Kihalásukért a villámgyorsan változó klíma tehető a felelőssé, de az ember általi túlvadászatnak is funkciója lehetett az eltűnésükben.

mti