Debrecenben átadták a Szent Miklós Szolgálóházat

Debrecenben átadták a Szent Miklós Szolgálóházat

Átadták és felszentelték a Szent Miklós Szolgálóházat Debrecenben. A kormányzati támogatással felújított egykori szállodaépületben görögkatolikus diákotthon és roma szakkollégium, a Debrecen-Nyírségi Gyermekvédelmi Center és a helyi klinika gyermekgyógyászatának Koraszülöttekért Alapítványa üzemel ezután.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avató beszédében az állam, az egyház és a település jó együttműködésének példájaként értékelte a görögkatolikus metropólia érseki hivatalának szomszédságában elkészült szolgálóházat. Az alkotmány 440 millió forintba került, ebből 330 millió forint volt a kormánytámogatás, 110 millió forintot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán nyertek.

Van olyan gazdagság, amelyik elválaszt, szegregál, és olyan, amely összekapcsol – hangoztatta a miniszter, megjegyezve, hogy a szolgálóház társítja a települést az egyházzal, a kormányt ugyanakkor az egyházzal és a településsel és mindazokkal, „akik ebben a házban otthonra találnak”.

Balog Zoltán az otthont és a közösséget nevezte a gazdagodás lényegének, ezután különbséget tett a szolgáltatóház és a szolgálóház közt. Amíg a szolgáltatás kereskedelmi viszony, a szolgálatban a lényeg a személyesség, az ember-ember közti kapcsolat – indokolta.

Ehhez kapcsolódóan Kocsis Fülöp érsek-metropolita Jézus szavait idézte: „nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem hogy szolgáljak”.

„Az egyháznak alázatosnak kell lennie, és szolgálnia kell Krisztus nyomán” – fűzte hozzá az érsek.

Balog Zoltán elmondta továbbá, hogy a szolgálóházban otthonra lelt Nyírségi Gyermekvédelmi Centrum 9 lakásotthonban 100 gyerekről gondoskodik, nevelőszülői hálózatán át 120 családhoz kapcsolódik, és 240 gyermek utógondozását végzi.

Emlékezett, hogy a roma szakkollégiumi hálózat 2011-es megalakulásakor az országban összesen 53 szakkollégista volt, ma 325-en vannak Miskolcon, Nyíregyházán, Budapesten, Egerben és Debrecen két szakkollégiumában.

A roma szakkollégiumi hálózat „ezt követően kétszáz diplomást adott Magyarországnak”, és megduplázódott a roma egyetemisták és főiskolások száma.

A támogatások folytatódnak – jelezte Balog Zoltán. Közölte: a kormány legutóbbi ülésén a görögkatolikus egyház csaknem négymilliárd forintos támogatásáról döntött.

Ebből a forrásból többek között a görögkeleti tradíciókat, kultúrát, művészetet bemutató átlag fölötti kiállítást rendeznek a Nemzeti Múzeumban, Nyíregyházán önálló görögkatolikus múzeumot, Budapesten mindazonáltal görögkatolikus kulturális központot hoznak létre – sorolta a tárcavezető.

Kósa Lajos, a megyei jogú települések fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter alapján a vidéki nagyvárosok közül Debrecen segíti a legnagyobb mértékben az egyházi intézményeket.

„Debrecen az a település az országban, ahol három püspökség üzemel, ahol a három egyház konkrétan jól megfér egymással, olyan település, amelyik ha kell, ad is” – mondta, jelezve, hogy az önkormányzat 100 évre egy forintért adta használatba a görögkatolikus metropóliának a debreceni ingatlanokat.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere méltatta azt a munkát, amit a görögkatolikus egyház végez az képzés, a nevelés területén és a rászorulók megsegítésében.

mti