Digitális készségekkel vértezte fel magát a hazai civil szektor

Digitális készségekkel vértezte fel magát a hazai civil szektor

Első ízben tartotta a NIOK Alapítvány egész egészében virtuálisan a civil szervezeteknek szóló Civil Tech Hub kurzusait. Az ezelőtt sajátos 50 résztvevő helyett előző évben és idén már összesen 412-en követték nyomon az díjmentes, gyakorlatorientált, a mindennapi működésben rögtön hasznosítható tudást adó foglalkozásokat. A rendezvények a pandémiás helyzet folytán szükségessé vált távmunkára és arra fókuszáltak, hogyan lehet a munkahelyekre való visszatérés után is megtartani a digitális munkavégzés előnyeit.

Sok éve zajlanak már a közösségi csoportok digitális átalakulását támogató díjmentes Civil Tech Hub foglalkozások a NIOK Alapítvány szervezésében és a Microsoft Magyarország patronálásával. A korábbi években hozzávetőlegesen 50 (alkalmanként 10-15) résztvevővel zajlottak ezek a találkozók, tudniillik a helyszínek befogadóképessége ennél nagyobb létszámot nem tett lehetővé. A 2020 szeptembere és 2021 júniusa közt megszervezett foglalkozásokat és beszélgetéseket ellenben már több tucat közösségi csoport összesen 412 munkatársa követhette nyomon, mert ezeket, a széria történetében első ízben – a pandémiás helyzetre való tekintettel – egész egészében virtuálisan tartották meg. Közvetett módon mindent összevetve összesen több mint 6000, a hazai civil szervezeteknél dolgozó ember mindennapi tevékenységét segítették vagy formálták át Civil Tech Hub kurzusai.

A távoktatás, a visszajelzések alapján, a legkevésbé sem ment a hatékonyság rovására. A találkozókon résztvevő közösségi csoportok képviselői utólag épp a webináriumok hasznosságát dicsérték. Gyakorlatorientált, a mindennapi gyakorlatban haladéktalanul hasznosítható tudást adó interaktív alkalmakon sajátíthatták el a Office 365 mesterfogásait, ismerték meg a Teams, a Sharepoint és a OneDrive használatát. A tematikák konkrétan a virtuális szervezeti működésre, a pandémiás helyzet folytán szükségessé vált távmunkára és a sikeres visszatérésre fókuszáltak. A tradícióknak megfelelő kurzusok mellett, vállalati partnerek és közösségi csoportok bevonásával, online kerekasztal beszélgetésekre is sor került, amelyek a járványhelyzet alatti és utáni távmunka, az online és offline események kérdésköreit érintették.

„Hálásak vagyunk a partnereinknek és a Microsoftnak a tőlük kapott támogatásért. Az ő segítségükkel sikerült egy kihívásokkal teli időszakban is még nagyobb számban elérni és támogatni a hasznos társadalmi tevékenységet végző, gyakran a rászoruló, hátrányos helyzetű emberekről gondoskodó civil szervezeteket. Jó érzés tudni, hogy a virtuálissá váló Civil Tech Hub programunkon át a Microsoft Magyarország is részese volt a pandémia alatt gyakorlott szolidaritásnak” – mondta Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója.

A kurzusokba és a beszélgetésekbe gyakran kapcsolódtak be önkéntesként a Microsoft Magyarország munkatársai, partnerei, a civil és vállalati szektor képviselői is. A NIOK Alapítvány sok éve a Microsoft stratégiai partnere, mindent összevetve szakmai és anyagi támogatásban részesül a vállalattól. Az alapítvány ennek a partnerségnek a keretében formálta ki ezelőtt a Civil Tech Hubot, amely egy közösségi tér és digitális tréningközpont. A tavalyi „Digitális civil” program keretein belül példaként a Microsoft szakértői díjmentesen nyújtottak tanácsadást a civileknek, segítettek az Office 365 rendszer szervezetre szabásában, továbbá webinar tréningeket is tartottak.

„A Civil Tech Hub révén a digitális fejlesztéseink egy jobb világ megteremtéséhez járulnak hozzá. A járványhelyzet megmutatta, miért volt nagy szükség a képzéseinkre már az ezt megelőző években is, és azt is, hogy a NIOK-kal való jól bejáratott együttműködésünknek betudhatóan szélsebes és hathatós segítséget tudtunk nyújtani a civileknek. Az elmúlt év tanulságai nem múltak el nyomtalanul. Azzal, hogy megsokszorozódott a civil szférában mindazoknak a munkatársaknak a száma, akik rendelkeznek pompás digitális készségekkel, az egész szektor vált válság- és jövőállóbbá” – nyomatékosította Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.