Digitális művészeti triennálét rendeznek Szekszárdon

Digitális művészeti triennálét rendeznek Szekszárdon

Másodszor rendezi meg a Magyar Elektrográfiai Társaság az internacionális digitális művészeti triennálét Szekszárdon, a Digitális Agora 2018 elnevezésű kiállítás az utóbbi három évben született, különleges elektrográfiai műalkotásokat ismerteti.

A Művészetek Házában nyíló bemutató 137 magyar és 27 határon túli művész alkotásait, nagyméretű grafikákat, digitális, videó- és fényinstallációkat, light-boxokat illetve egyéb fényobjekteket vonultat fel – írta a rendezvényről szóló közleményében a társaság.

A prezentáció célja a technikahasználatban és a digitalizációban rejlő művészi potenciálok sokszínűségének a felmutatása, új eljárások, témák, tartalmak és művészi megoldások közzététele.

Az szerzők Magyarország mellett Argentínából, Kanadából, Japánból, az USA-ból, Dél-Koreából és kilenc európai országból érkeztek.

Az október 21-ig megfigyelhető bemutatón mások mellett kiállít Joseph Kádár (Le K’dar), láthatóak lesznek Szombathy Bálint avantgárd művész digitális fotói, a Németországban élő Lux Antal fotó- és videoművész, Csáji Attila és Mengyán András fényművész, emellett videós alkotásaival internacionális elismertséget szerzett Horkai István művei – mondta Haász Ágnes, a társaság elnöke, a bemutató kurátora az érdeklődőknek. Közölte még: érdekesség lesz Kelle Antal és Botos Péter alkotta páros optokinetikus robotinstallációja, ahol egy robot irányította fény-árnyék játék zajlik.

A közelgő triennálén a korábbinál több művész vesz részt, szélesebb körben mutatják be azt, hogy hogyan alkalmazzák a számítógépet, az elektromos áramot az alkotási folyamatban, hogyan tágítják a művészi kifejezést – jegyezte meg.

A szekszárdi bemutató után novemberben a fővárosi Próféta Galériában és Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren is megrendezik a kiállítást.

mti